Dilek Duası  

Go Back   Dilek Duası > DİNİMİZ İSLAM > Dinimizi Öğrenelim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Esmai Erbain Ve Fazileti dilekduasi Esmaül Hüsna Duaları 7 13-07-20 20:02
Kenzül Arş Duası Ve Fazileti dilekduasi Hacet Duaları Ve İstek Duaları 76 27-11-13 12:16
Esmai Erbain Fazileti dilekduasi HAVAS İLMİ KONULAR 45 10-12-11 01:38
Ramazan Ayı Ve Orucun Faziletleri nurcann Ramazan Ve Oruç 3 30-11-11 05:40
100 Sünnet Ve Fazileti Sky Dinimizi Öğrenelim 0 29-08-11 07:34

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 28-11-11, 18:37   #1 (permalink)
doguasya
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart Ramazan Ayı ve Fazileti

Ramazan Ayı ve Fazileti



'Eğer siz, Ra­ma­za­nın kıy­me­ti­ni bil­sey­di­niz, bü­tün se­ne­nin Ra­ma­zan ol­ma­sı­nı is­ter­di­niz’’ Ne­be­vî sö­zün ma­na­sı­nı, Ra­ma­zan ayı­nın ara­mız­dan ay­rı­lıp git­me­siy­le ya­şa­dı­ğı­mız bu­ruk­luk, üze­rin­den bir kaç ayın geç­me­siy­le kal­bi­mi­zin de­rin­lik­le­rin­de his­set­ti­ği­miz öz­lem ve gel­me­si yaklaştıkça da duy­du­ğu­muz he­ye­can­la da­ha iyi an­lı­yo­ruz ka­na­atin­de­yim.
Çün­kü Ra­ma­zan, bi­zi yan­sı­tı­yor, bi­zi bi­ze ha­tır­la­tı­yor, yıl boyunca biriktir­di­ği­miz bir­ta­kım hoş ol­ma­yan alış­kan­lık­lar­dan, gö­rü­nen ve­ya gö­rün­me­yen has­ta­lık­lar­dan arın­dı­rı­yor; en önem­li­si de biz­le­ri ya­ra­da­nımız­la barıştırıyor.

Ve iş­te bü­tün gü­zel­lik­le­riy­le bir kez da­ha ara­mı­za teş­rif edi­yor, bi­zim bü­tün ek­sik­le­ri­mi­ze rağ­men, gö­nül­le­ri­mi­ze, ev­le­ri­mi­ze, ma­hal­le­le­ri­mi­ze ve ca­mi­le­ri­mi­ze ge­li­yor. Soh­bet­le­ri­mi­ze ko­nuk ve ko­nu olu­yor. Biz­le­ri sağ se­la­met Ra­ma­za­na ka­vuş­tu­rup ’Mükafatını an­cak ben ve­ri­rim’’ bu­yur­du­ğu Ra­ma­zan oru­cu­nu tut­ma­mı­zı biz­le­re nasip eden, Yü­ce Rab­bi­mi­ze ham­d ve se­na­lar ol­sun.

Evet, Rama­zan ayı gel­di gel­me­si­ne de aca­ba biz­ler onu hak­kıy­la ağır­la­ya­bi­li­yor­ mu­yuz? Fer­dî ya­şa­mı­mız­da, ev­le­ri­miz­de, ma­hal­le­le­ri­miz­de, ca­mi­le­ri­miz­de Ra­ma­zan’a ya­kı­şır bir­ şe­kil­de ağır­la­ya­bi­li­yor mu­yuz, bu ayı? İş­te bu so­ru­ya ce­va­bı­mı­zın evet ola­bil­me­si için ve Ra­ma­zan ayı­nı ru­hu­na uy­gun ih­ya ede­bil­me­miz için, onun özel­lik­le­ri ve ge­tir­di­ği me­saj ve ders­ler üze­rin­de te­fek­kür et­me­miz ka­çı­nıl­maz bir gö­rev­dir.
Ön­ce bil­me­miz ge­re­ken şu­dur ki, Ra­ma­zan oru­cu­nun farz olu­şu­nu biz­le­re bil­di­ren ayet-i ke­ri­me ‘’Ey iman eden­ler!’’ şek­lin­de gel­miş­tir. Ya­ni mu­ha­tap kit­le, iman eden­ler­dir; oruç gi­bi müs­tes­na bir iba­de­ti an­cak ima­nın ta­dı­nı tat­mış olan­lar eda eder­ler. İma­nın ta­dı­nı tat­ma­yı ise, Ra­su­lul­lah (s.a.v) efen­di­miz şöy­le ifa­de et­miş­ler­dir: ‘’Şu üç has­let han­gi­niz­de bu­lu­nur­sa, ima­nın ta­dı­nı tat­mış olur.
1-Al­lah ve Ra­su­lü’nü her şey­den da­ha çok sev­me­si.
2-Sev­di­ği­ni an­cak Al­lah için sev­me­si.
3-Ve Al­lah, ken­di­si­ni kur­tar­dık­tan son­ra tek­rar küf­re dön­me­yi, ate­şe atıl­mak­tan nef­ret et­ti­ği gi­bi nef­ret et­me­si.’’
Ra­ma­zan bi­ze geç­miş mil­let­le­ri ­de ha­tır­la­ta­rak on­la­rın du­ru­mu­na düş­me­me­mi­zi ha­tır­la­tı­yor. ’’Siz­den ön­ce­ki­le­re farz kı­lın­dı­ğı gi­bi si­ze­ de farz kı­lın­dı’’ bu­yu­ra­rak. Çün­kü on­lar, Ra­ma­zan oru­cu­nu de­ğiş­tir­di­ler ve ru­hu­na uy­gun tut­ma­dı­lar. Ru­hu­na uy­gun tut­mak ise, an­cak ya­sak­lar­dan ko­run­mak ve ge­tir­di­ği me­saj­la­rı ge­rek­ti­ği gi­bi al­gı­la­mak ve uy­gu­la­mak­la olur.
Öy­le ise Ra­ma­za­nın bi­ze ge­tir­dik­le­ri ders­le­ri ve ver­mek is­te­di­ği ru­hu özet­le­ye­lim:

1- Ra­ma­zan ayı: İs­lam’ın ade­ta öze­ti­dir. Çün­kü Ra­ma­zan’da, iman var, Kur’an var, pra­tik ola­rak na­sıl tu­tu­la­ca­ğı­nı biz­zat ya­şa­ya­rak biz­le­re öğ­re­ten, Ra­su­lul­lah (s.a.v) var. İs­lam’da iş­te bun­lar da özet­len­mek­te­dir.
2- Ra­ma­zan ayı: Bir yı­lın fi­na­li ve öze­ti­dir. Onun için on­bir ayın sul­ta­nı de­nil­mek­te­dir. Hem iba­det ba­kı­mın­dan, hem sevap ba­kı­mın­dan, hem de üm­met ru­hu­nun ge­liş­me­si ve ya­şan­ma­sı ba­kı­mın­dan müs­lü­man­lar, bu ay­da ner­dey­se on­bir aya be­del bir kul­luk ic­ra eder­ler. Zi­ra bu ay­da sa­de­ce bir ge­ce var ki, bin ay­dan ha­yır­lı­dır ve o ge­ce, Ka­dir ge­ce­si­dir.
3- Ra­ma­zan ayı: Kur’an ayı­dır. Kur­tu­luş re­çe­te­si olan, ya­ra­da­nın kul­la­rı­na he­di­ye­si ve me­sa­jı olan Kur’an-ı Ke­rim, iş­te bu ay­da in­di­ril­miş­tir.İş­te onun için bu ay, Kur’an’la ba­rış­ma ayı­dır, Kur’an’ı öğ­ren­me ve çok­ca oku­ma ayı­dır, Kur’an et­ra­fın­da bu­luş­ma, bir­leş­me ve bü­tün­leş­me ayı­dır, he­nüz Kur’an­la bu­lu­şa­ma­mış ve ta­nı­şa­ma­mış olan­lar­la bu­luş­tur­ma ve ta­nış­tır­ma ayı­dır. As­lın­da bu gü­nün in­san­la­rı, onu arı­yor fa­kat önün­de o ka­dar en­gel var ki, hep­si­ni aşıp da ara­dı­ğı­nı bul­mak­ta mu­vaf­fak ola­mı­yor. Bel­ki de bir ve­si­le la­zım­dır, ne mut­lu Kur’an da­va­sı­na hiz­met edip ­te in­san­la­rın onun­la ta­nış­ma­sı­na ve­si­le olan­la­ra. İş­te onun için, Kur’an’ı biz­le­re ema­net eden pey­gam­be­ri­miz (s.a.v): “En ha­yır­lı­nız, Kur’an’ı öğ­re­nen ve öğ­re­te­ni­niz­dir’’ bu­yur­muş­lar­dır.
4- Ra­ma­zan ayı: Üm­me­tin ayı­dır. Ra­su­lul­lah (s.a.v.) efen­di­miz, böy­le bu­yu­ru­yor. Çün­kü bu ay­da üm­met bir­le­şi­yor, bü­tün­le­şi­yor. Bu ay­da üm­met yar­dım­la­şı­yor, da­ya­nış­ma içe­ri­si­ne gi­ri­yor, İs­lam kar­deş­li­ği ru­hu per­çin­le­şi­yor, üm­me­tin bin­ler­ce kilometre uzak­lar­da­ki par­ça­sı ol­du­ğu hal­de if­tar sof­ra­sın­da sı­cak bir çor­ba bu­la­ma­yan, üs­te­lik ta­biî Afetlerden, kö­tü yö­ne­tim­ler ne­ti­ce­sin­de eko­no­mik sı­kın­tı ya­şa­yan, da­ha da acı ola­nı zu­lüm ve bas­kı al­tın­da fer­yad eden, ve­ya ev­le­ri baş­la­rı­na yı­kı­lan ni­ce in­san­la­rın ha­tır­la­na­rak, mad­dî ve ma­ne­vî ola­rak İs­lam kar­deş­li­ği gö­re­vi­nin ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si­ni ge­rek­ti­ren ay­dır bu ay. Zi­ra Pey­gam­ber efen­di­miz (s.a.v) “Üm­me­ti­min der­diy­le dert­len­me­yen biz­den de­ğil­dir,’’ bu­yur­muş­lar­dır.
5- Ra­ma­zan ayı: Oruç ayı­dır. Oruç ise, im­sak vak­tin­den if­tar vak­ti­ne ka­dar aç ve su­suz kal­mak­tan iba­ret bir iba­det de­ğil­dir. Oruç, bü­tün or­gan­lar­la tu­tul­ma­sı ge­re­ken bir iba­det­tir. Aye­ti ke­ri­me­de­ki ‘’ko­ru­na­sı­nız’’ ifa­de­si iş­te bu­nun için­dir. Ya­ni, el­le­rin yan­lış iş yap­mak­tan ko­run­ma­sı, ayak­la­rın yan­lış yer­le­re git­mek­ten ko­run­ma­sı, di­lin gıy­bet, kö­tü söz, boş ke­lâm ve kalp kı­rı­cı ifa­de­ler gi­bi oru­cun ru­hu­na ters dü­şe­cek şey­ler­den ko­run­ma­sı, göz­le­rin ha­ram­dan ko­run­ma­sı ve ku­lak­la­rın da hak ve ha­ki­kat­ler dı­şın­da­ki ses­ler­den ko­run­ma­sıy­la, ya­ni bü­tün or­gan­lar­la tu­tu­lur­sa oruç­tan mak­sat ha­sıl olur.
6- Ra­ma­zan ayı: Di­sip­lin ve nef­si ter­bi­ye ayı­dır. Müs­lü­man­la­ra di­sip­lin öğ­re­ten, ne­yi yi­yip ne­yi ye­me­ye­ce­ği­ni, ne za­man yi­yip ne za­man ye­me­ye­ce­ği­ni öğ­re­ten, en öf­ke­li anın­da bi­le ağ­zın­dan so­rum­suz­ca ve ulu or­ta söz­ler söy­le­me­me­ye alış­tı­ran“Al­lah’ım ben oruç­lu­yum’’ de­dir­te­rek nef­si diz­gin­le­ten, ya­ni nef­si ter­bi­ye et­ti­ren ay­dır, Ra­ma­zan ayı. Böy­le­ce oruç­lu müs­lü­man, gü­zel ah­lak ile süs­le­nir, ki­şi­li­ği ge­li­şir, şah­si­ye­ti güç­le­nir ve karakteri gü­zel­le­şir.
7-Ra­ma­zan ayı: Mu­ha­se­be ayı­dır. Ra­ma­zan­la bir­lik­te müs­lü­man, bir yıl­lık mu­ha­se­be­si­ni ya­par, ne­re­de yan­lış yap­tım? Ken­di­me, ai­le­me, ço­cuk­la­rı­ma, kom­şu­la­rı­ma ve di­ğer in­san­la­ra kar­şı, iyi bir eş, iyi bir ba­ba, iyi bir kom­şu, bü­tün in­san­lar­la iyi ge­çi­nen bir in­san, ya­ni iyi bir kul, iyi bir müs­lü­man ola­bi­li­yor mu­yum? so­ru­la­rı­nın ce­va­bı­nı ve he­sa­bı­nı göz­den ge­çi­rir, ek­sik­lik­le­ri­ni gi­der­mek için ça­lı­şır.
8- Ra­ma­zan ayı sa­bır ayı­dır: Bu ay­da mü’min ki­şi en çe­ki­ci ve nef­se çok tat­lı ge­len ni­met­ler­den sa­kı­nı­yor, ha­ram­lar kar­şı­sın­da sa­bır gös­te­ri­yor, ne ka­dar sı­kın­tı ve so­run ol­sa sab­re­di­yor. Bu da, oru­cun ye­me iç­me gi­bi ni­met­le­re kar­şı oruç­lu ol­ma­nın öte­sin­de bir ma­na ifa­de eder ki iş­te oru­cun ru­hu ve esprisi de bu­dur.
9- Ra­ma­zan ayı: Rah­met, be­re­ket ve mağ­fi­ret ayı­dır. Hz. Peygam­be­ri­miz (s.a.v.) Ra­ma­zan ayı­nı ta­rif eder­ler­ken ‘’Ba­şı rah­met­tir, or­ta­sı mağ­fi­ret, so­nu­ da ce­hen­nem ate­şin­den kur­tu­luş­tur,’’ bu­yur­muş­lar­dır.
10- Ra­ma­zan ayı: Şey­tan­la­rın bağ­la­nıp, cen­net ka­pı­la­rı­nın açıl­dı­ğı ay­dır. İn­san,dün­ya­da, şey­tan ve ava­ne­le­ri­nin tu­zak­la­rı­na düş­me­yip, dün­ya­da­ki var­lık ne­de­ni olan kul­luk va­zi­fe­le­ri­ni ye­ri­ne ge­ti­ri­rir­se onun dün­ya yol­cu­lu­ğu­nun son du­ra­ğı cen­net ve Ce­mâ­lul­lah’ı gör­mek ola­cak­tır. Ra­su­lul­lah (s.a.v.) efen­di­miz bu­yu­ru­yor­lar: “Oruç tu­ta­na iki se­vinç var­dır:1 - İf­tar et­ti­ğin­de. 2-Rab­bi ile bu­luş­tu­ğun­da.”
11- Ra­ma­zan ayı: Ze­kat ve fit­re ayı­dır. Müs­lü­man­lar bu ay­da se­va­bın di­ğer ay­lar­da­kin­den kat, kat faz­la ol­du­ğu­nu bil­dik­le­ri için, ze­kat­la­rı­nı bu ay­da ver­me­yi ter­cih ediyor­lar. Amel­ler niyete göredir, Al­lah (c.c.) niyet­lerini ve ter­cih­lerini mübarek ey­lesin. An­cak bir hatır­lat­mayı da bu vesile ile yap­madan edemeyeceğim. O da şudur ki, Al­lah (c.c.) Zekat ibadetini kul­ları arasın­da sos­yal den­geyi sağ­lamak için farz kıl­mış­tır. Rız­kı kul­ları arasın­da tak­sim eden Al­lah (c.c.) kimini fakir kılarak im­tihana tabi tut­muş, kimini de zen­gin kılarak malının zekatını ver­mek­le mükel­lef kılıp, im­tihana tabi tut­muş­tur. Onun için­dir ki, zekatın ruhuna ve gayesine uy­gun olabil­mesi için, ger­çek­ten ona muh­taç olan­lara veril­mesi el­zem­dir. Dün­ya üzerin­de bir lok­ma ek­meğe muh­taç olan o kadar in­san var ki, hat­ta aç­lık­tan ölen in­san­ların had­di hesabı yok­tur.Bunu için­dir ki, yüce Rab­bimize ham­dol­sun, yıllardan beri, el­linin üzerin­de ül­keye zekat, fit­re, kur­ban ve diğer in­sanî yar­dım­ları başarıy­la sür­düren İsviçre İs­lam Top­lumu Mil­lî Zekat-Fit­re Kam­pan­yasına katıl­mak önem­lidir.
12- Ramazan ayı bir okul­dur, üniver­sitedir, fakül­tedir, med­resedir. Evet bu ay öy­le bir okul­dur ki, kurucusu biz­zat Al­lah’tır. (c.c.) Hem mad­dî hem de manevî has­talık­lar­dan kur­tul­maları için, Al­lah’ın kul­larına bir ar­mağanı, bir hediyesi ve bir lut­fudur. Onun kıy­metini an­lat­mak için, bün­yesin­de barın­dır­dığı sadece bir gecenin bin ay­dan hayır­lı bir gece ol­duğunu söy­lememiz her­hal­de yeter­li olacak­tır.
Al­lah, nice Ramazan­ları hak­kıy­la id­rak ve ih­ya et­meyi nasib ey­lesin.



Ramaan ayı fazileti


Peygamber efendimiz (s.a.v.), Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki:

(Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.) [Nesai]

(Ramazan ayı gelince, “Hayır ehli, hayra koş, şer ehli, kötülüklerden el çek” denir.) [Nesai]

(Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder.) [Taberani]

(Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istiğfar etmelerini emreder.) [Deylemi]

(Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; Ramazan ayı, sonraki Ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]

(Peş peşe üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutması gerekir.) [Ebu Nuaym]

(Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.) [İ.Mansur]

(Ramazanın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, Cehennemden kurtuluştur.) [İ.Ebiddünya]

(İslam, kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.) [Müslim]

(Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrası, ancak oruçlular içindir.) [Taberani]

İmam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:

Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.

Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur.

Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.

Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.

Kur’an-ı kerim Ramazanda indi. Kadir gecesi bu aydadır. Ramazan-ı şerifte iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.

İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.

Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.

Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur.

Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin!

Açıktan oruç yiyen, bu aya hürmet etmemiş olur. Namaz kılmayanın da, oruç tutması ve haramlardan kaçınması gerekir. Bunların orucu kabul olur ve imanları olduğu anlaşılır.

Ramazanda oruç tutmak hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.) [Nesai]

(Ramazan orucunu farz bilip, sevap bekleyerek oruç tutanın günahları affolur.) [Buhari]

(Ramazan orucunu tutup ölen mümin, Cennete girer.) [Deylemi]

(Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır.) [Taberani]

(Ramazan ayında ailenizin nafakasını geniş tutun! Bu ayda yapılan harcama, Allah yolunda yapılan harcama gibi sevaptır.) [İbni Ebiddünya]

(Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul, ameli de çok sevaptır.) [Deylemi]

(Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, “Ben oruçluyum” deyin!) [Buhari]

Ramazan-ı şerifte, oruç tutmak çok sevaptır. Özürsüz oruç tutmamak büyük günahtır. Hadis-i şerifte, (Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz) buyuruldu. (Tirmizi)

Ama dini bir mazeret varsa oruç tutmamak günah olmaz.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Bookmarks

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:19.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz