Dilek Duası  

Go Back   Dilek Duası > DİNİMİZ İSLAM > Dinimizi Öğrenelim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Safer Ay(bela ayı) 1 günü Bugün Yapılacak İbadetler doguasya Dinimizi Öğrenelim 1 26-12-11 19:26
Şevval Ayı ve Fazileti doguasya Dinimizi Öğrenelim 0 28-11-11 18:53
Ramazan Ayında Yapılması Gereken İbadeler doguasya Dinimizi Öğrenelim 0 28-11-11 18:44
Ramazan Ayı ve Fazileti doguasya Dinimizi Öğrenelim 0 28-11-11 18:37
100 Sünnet Ve Fazileti Sky Dinimizi Öğrenelim 0 29-08-11 07:34

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 28-11-11, 19:20   #1 (permalink)
doguasya
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart Zülhice Ayı Fazileti Ve Yapılacak İbadeler

Zülhice Ayı Fazileti Ve Yapılacak İbadeler

ZİLHİCCE AYI VE FAZİLETİ

Bismillah.Elhamdülillah.Allahu Teala Hazretlerine binlerce hamd.Ve Resulu Hazreti Muhammed Sallallahu aleyhi vesselleme salatu selamlar olsun.Ramazan bayramından sonra kısmetse Kurban Bayramını ihya edeceğiz.

Bu makalemde (inşaallah) Zilhicce ayı ile alakalı hadisleri ve bu ayda yapılması gereken faziletli ibadetleri nakledeceğim.Zilhicce ayı,Umumi afv ayıdır.Zilhicce ayı,bir babanın evladı ile tabi tutulduğu imtihanı kazanmasının seneyi devriyesidir .Zilhicce ayı,mekke’ye giden hacıların,üzerlerine farz olan , çok büyük sabır gerektiren meşakkatli hac ibadetin bitmesi demek.
Bu ay o kadar faziletli bir aydır ki; Peygamberimiz Sallallahu aleyhi vessellem bu ay hakkında şöyle buyurmuştur;"Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur.Bu günlerde tesbihi (subhanallah), tahmidi (elhamdülillah), tehlili (la ilahe illallah) ve tekbiri( Allahu ekber) çok söyleyin."
Bir başka hadislerinde peygamberimiz Sallallahu aleyhi vessellem buyuruyor ki;"Allahu Teala ,ibadetler içinde zilhiccenin ilk on gününde yapılanları daha çok sever.Bu günlerde tutulan bir gün oruca,bir senelik oruç (nafile oruç) sevabı verilir.Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir.Bu günlerde çok tesbih ,tehlil ve tekbir ediniz."

Konu zikir mevzusuna gelmişken bazı noktalara değinmeden sıradaki hadisi nakletmek istemiyorum.Zikir, sadece Allah’ı anmaktır.Eline tespih alıp,dilinle zikretmen yetmez.Kalbin ve aklında dilinin söylediklerine katılacak.Aksi taktirde dilin Allah derken, kalbin ve aklın başka işler peşine düşerse ,senin durumun papağanın durumuna benzer.İnşaallah Allah’ı anarken ,kalbimizi ve aklımızı da o zikirle dolduralım
Bir ayettin mealinde şöyle okudum.Allah buyuruyor ki;”Beni zikredin ,ben de sizi zikredeyim.”Yani siz beni dünyadayken anın,ben de sizi mahşerde en sıkıntılı anınızda (anayım) yardımcınız olayım.Zira Allah dilemedikten sonra kimse günahkar kullarına şefaat edemez.Allah bizlere rahmetiyle muamele eylesin.Dilimizi de zikriyle ıslak eylesin...amin

Peygamber Sallallahu aleyhi vessellem efendimiz buyuruyor ki;"Zilhiccenin ilk on gününde oruç,bir yıl oruç tutmaya.Bir gecesini ihya etme Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir." İnşaallah bu zilhicce ayında bu faziletli amelleri yapmak hepimize (ümmeti muhammede) nasip olsun.Başka bir hadislerinde efendiler efendisi buyuruyor ki Sallallahu aleyhi vessellem "Zilhiccenin ilk on gecesi içinde yapılan her amele,yedi yüz misli sevap verilir."
Başka bir hadiste de "Bu günlerin her biri bin güne ,Arefe ise on bin güne (faziletle) eşittir.” Tabi ki bu kadar fazileti bildiren hadisleri rivayet ettim ama,iş sadece oruç tutmak ve gecelerinde nafile ibadetler yapmakla bitmiyor.Kötü huylardan arınmaya çalışmak,güzel ahlaklı olmaya çalışmak,topluma yararlı ve etrafına zararsız insan olmaya çalışmak gerekir.Aksi taktirde bir taraftan ibadetler yapıp sevapları toplarsın torbana,öbür taraftan falancayı gıybet edersin,torbayı deldirirsin ,topladığın sevapları saçarsın yola.Yarın mahşer meydanında defterin eline verildiğinde bakarsın ki; yaptıkların yok.Gıybet ettiğin adamda bakar ki defterine, yapmadığı halde sevaplar yazılmış .Biri yan gel yat yapıyordu.Öteki durmadan ibadet ediyordu.Dilini tutamadığı için bütün emekleri boşa gitti.Allah muhafaza. Etsin bu duruma düşmekten.

Peygamberimiz Sallallahu aleyhi vessellem uyarı niteliğinde olan şu hadisiyle de bizlere buyuruyor ki “Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun”İnşaAllah mahrum kalmayız arkadaşlar.Bu zilhicce ayında ,bu güzel amellerden mahrum kalmayalım.On gün sıkın dişinizi,teşbihte hata olmasın.Ey Allahın kulları! Üzerimizde dolaşan karabulutları ancak ve ancak hazreti Muhammed Sallallahu aleyhi vessellemin sünnetine sarılarak dağıtabiliriz.

Zilhiccenin biri ile onuna kadar "Leyali-i aşere" yani on mübarek gece ismi verilmiştir.Hacca gidemeyen müminlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazilettir.Kurban bayramından evvel dokuz gün oruç tutmalı onuncu günü kurban kesilinceye kadar bir şey yememelidir.Bir kaç da faziletli amel naklettikten sonra makalemi inşaallah sonlandıracağım.

Zilhicce ayının birinden onuna kadar her gün sabah namazlarından sonra ;on salavatı şerife (Allahumme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed) On istiğfar; (Estağfirullahel azıym.el kerim.ellezi la ilahe illa huvel hayyel kayyume ve etubu ileyk. ve neselühüt tevbete vel mağfirete vel hidayete lena innehu huvet tevvabur rahıym.) On tevhid; (la ilahe illallahu vahdehu la şerike leh.lehul mulku ve lehul hamdu yuhyi ve yumit.ve hüve hayyun la yemutu bi yedihil hayr ve hüve ala külli şeyin kadir)


YAPILACAK İADETLER

Bu ay, İslâm'ın beş esasından biri olan hac farîzasının ifâ edildiği umûmî afv ayıdır. Arafat'a çıkıldığı, Allah için milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır.
Zil-hicce'nin birinden onuna kadar, „leyâlii aşere“ yani on mübârek gecedir.
Bu ayda, noksanların tamamlanması için İstiğfâr-ı şerîf, Salevât-ı şerîfe, diğer duâlar ve tesbih namazına devamda hayır vardır.
Hacca gidemeyen mü'minlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazîlettir. O bakımdan Kurban bayramından evvel 9 gün oruç tutmalı, 10'uncu günü kurban kesilinceye kadar da birşey yemeyip, oruçlu bulunmalı ve orucunu kurban eti ile açmalıdır.
Hiç olmazsa 8'inci gün ile beraber, 9'uncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak lâzımdır.
Kurban bayramı arefe günü sabah namazından, bayramın 4'üncü günü ikindi namazına kadar, bütün farzların arkasından tekbir almak, kadın-erkek her mükellefe vâciptir.
Hacca gidemeyen müslümanlar, Arefe günü günü öğle ile ikindi arası, kendini Arafat'ta kabul ederek Allah rızası için 2 rek'at namaz kılar.
Her rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 „Kul yâ eyyühel-kâfirun...“, 10 İhlâs-ı şerîf okur.
Namaza şu niyetle başlanır: „Yâ Rabbî, bugün şu saatlerde Arafat'ta binlerce müslümanın "Lebbeyk" diye ilticâ ettiği zamanda, âciz kulun orada bulunamadı. Bu kulunun rûhunu onlarla beraber kılıp, benim ilticâmı da onların ilticâsına ilhak buyur. Orada afv-ı umûmîye mazhar kıldığın kullarına beni de ilhak eyle, Allâhü Ekber.“
Namazda sonra:
70 İstiğfâr-ı şerîf, 11 veya 70 tevhid:

لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ واللهُ اَكْبَرُ اَللهُ اَكْبَرُ وَِللهِ الْحَمْدُ

„Allâhü ekber. Allâhü ekber. Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber. Ve lillâhil-hamd“ 100 defa:

سُبْحَانَ الَّذِى فِى السَّمَاءِ عَرْشُهُ سُبْحَانَ الَّذِى فِى اْلاَرْضِ سُلْطَانُهُ سُبْحَانَ الَّذِى فِى اْلاَرْضِ حُكْمُهُ سُبْحَانَ الَّذِى فِى الْجَنَّةِ رَحْمَتُهُ سُبْحَانَ الَّذِى فِى الْقَبْرِ قَضَائُهُ سُبْحَانَ الَّذِى فِى الْقِيَامَةِ عَدْلُهُ سُبْحَانَ الَّذِى فِى الْبَحْرِ سَبِيلُهُ سُبْحَانَ الَّذِى رَفَعَ السَّمَاءَ سُبْحَانَ الَّذِى بَسَطَ اْلاَرْضَ سُبْحَانَ الَّذِى لاَ مَلْجَأَ وَلاَ مَنْجَأَ مِنْهُ اِلاَّ اِلَيْهِ

„Sübhânellezî fis-semâi arşuhû, Sübhânellezî fil-ardı sultânühû, Sübhânellezî fil-ardı hukmühû, Sübhânellezî fil-cenneti rahmetühû, Sübhânellezî fil-kabri kazâühû, Sübhânellezî fil-kıyâmeti adlühû, Sübhânellezî fil-bahri sebîlühû, Sübhanellezî rafeas-semâe, Sübhânellezî besetal-arda, Sübhânellezî lâ melcee ve lâ mencee minhü illâ ileyh“ Arefe günü öğleden sonra Hızır (a.s.) ile İlyas (a.s.)'ın buluştuklarında okudukları şu duâyı da mümkünse 100 defa okumalıdır:

بِسْمِ اللهِ مَا شَاءَ اللهُ لاَ يَصْرِفُ الصُّوءَ اِلاَّ اللهُ بِسْمِ اللهِ مَا شَاءَ اللهُ لاَ يَسُوقُ الحَيْرَ اِلاَّ اللهُ بِسْمِ اللهِ مَا شَاءَ اللهُ لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

„Bismillâhi mâşâallâhü lâ yasrifüs-sûe illallâh. Bismillâhi mâşâallâhü lâ yesûkul-hayra illallâh. Bismillâhi mâşâallâhü lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym“
Bundan sonra duâ yapılır.
Arefe ve bayram geceleri mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapmalı ve tesbih namazı kılmalıdır. (Hatm-i istiğfâr, 1001 defa

اَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيمَ وَاَتُوبُ اِلَيْكَ

„Estağfirullâhel-azıym. Ve etûbü ileyk“ şeklinde istiğfâr okumakla yapılır.)
Kurban keserken şöyle niyet edilir:
„Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerîfin için kurban kesmeye. Benim şu vücûdum çok kabahatlar, çok günahlar işledi. Bu vücûdu sana kurban etmem lâzım. Lâkin sen bunu haram kıldın. Bu günahkâr, bu âciz vücûduma bedel olmak üzere, senin rızâ-i şerîfin ve emr-i şerîfin mûcibince, lutfettiğin bu kurbanı kesiyorum“
Üç defa tekbir getirilip, „Bismillâhi Allâhü Ekber“ denip kurban kesilir.
Kurbanını kendisi kesemeyip başkasına kestirecek olanlar da yukarıdaki gibi niyet ederler.
Kurban kesildikten sonra 2 rek'at teşekkür namazı kılınır.
Zamm-ı sûre olarak birinci rek'atte 1 „İnnâ a'taynâkel-kevser...“, ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur.
Kurban kesmeye mâlî vaziyeti müsâit olmayanlar, bayramın birinci günü öğleden sonra 6 rek'at namaz kılarlar.
Namaza şöyle niyet edilir:
„Yâ Rabbî, âciz kulun kurban kesemedi. Kurban yerine şu vücûdumu huzûrunda yere sererek kurban ediyorum. Beni de kurban kesenler meyânına kabûl eyle. Allâhü Ekber“
1'inci rek'atte: 1 Fâtihâ-i şerîfe, 1 „İnnâ enzelnâhü fi leyletil-kadr...“

2'nci rek'atte: 1 Fâtihâ-i şerîfe, 1 „İnnâ a'taynâkel-kevser...“

3'üncü rek'atte: 1 Fâtihâ-i şerîfe, 1 „Kul yâ eyyühel-kâfirûn...“

4'üncü rek'atte: 1 Fâtihâ-i şerîfe, 1 İhlâs-ı şerîf

5'inci rek'atte: 1 Fâtihâ-i şerîfe, 1 „Kul eûzu birabbil-felak...“

6'ncı rek'atte: 1 Fâtihâ-i şerîfe, 1 „Kul eûzu birabbin-nâs...“ okunur.

Her 2 rek'atte bir selâm verilir.
Zil-hicce'nin birinden onuna (yani Kurban bayramının ilk gününe) kadar, hergün sabah namazlarından sonra:
10 Salevât-ı şerîfe:

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

„Allâhümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed“

10 İstiğfâr-ı şerîf: اَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيمَ الْكَرِيمَ الَّذِى لاَ اِلهَ اِلاَّ هُوَ الْحَىَّ الْقَيُّومَ وَاَتُوبُ اِلَيْكَ وَنَسْئَلُهُ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ يُحْيِى وَيُمِيتُ وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ

Konu zeinarda tarafından (12-10-12 Saat 18:03 ) değiştirilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 12-10-12, 16:45   #2 (permalink)
AKTİF ÜYE
 
Üyelik tarihi: 02-09-12
Mesajlar: 263
Konular: 93
aysima is on a distinguished road
Standart

güncel.......
aysima isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 12-10-12, 19:03   #3 (permalink)
TECRÜBELİ ÜYE
 
SUMASALI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 30-09-12
Mesajlar: 1.478
Konular: 421
SUMASALI is on a distinguished road
Standart

ınsallah ellerıne saglık
SUMASALI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Bookmarks

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:05.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz