Dilek Duası  
Okunmamış 28-04-14, 23:21   #1 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart Ruhların Doktoru

Ruhların Doktoru

Sûfi Yolu’nun yıldızları Mevlana Celaleddin, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre… aynı zamanda "Tabibu'l-Ervah: Ruhların Doktoru" olarak, huzur ve umut arayışlarımızın başvuru merkezidir. Tasavvuf’un, psikolojik sağlık açısından tedavi edici işlevi şaşırtıcı değildir:

Sûfi Yolu'na göre riya/gösteriş, kibir/büyüklenme, haset/çekemezlik... ruhumuzu yavaş yavaş öldüren birer kalbî hastalıklardır. Kalbî hastalıklar sadece Yüce Yaradan’la olan ilişkilerimizi değil psikolojk sağlığımızı ve hem kendi kendimizle hem de çevremizle olan ilişkilerimizi önemli ölçüde etkiler. Bu bakımdan Sûfiler, insanın insan-ı kâmil olabilmesi için kalbî hastalıklardan kurtulması gerektiğini savunur.


Pek çok sûfî gibi Mevlana Celaleddin de üstat-talebe ilişkisini, “hekim-hasta” ilişkisine benzetir. Sûfi Yolu’nun yıldızları olan Mevlana Celaleddin, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre… aynı zamanda "Tabibu'l-Ervah: Ruhların Doktoru" olarak, huzur ve umut arayışlarımızın başvuru merkezidir. Bu bakımdan Tasavvuf’un, psikolojik sağlık açısından tedavi edici (psikoterapötik) işlevi olduğunu söylemek şaşırtıcı olmasa gerek.




Fritjof Capra da, sadece Batı’da ciddi psikolojik teoriler ürettiğine ilişkin Batılı inancın “oldukça dar ve kültürel olarak şartlandırılmış bir görüş” olduğuna dikkat çekmektedir. Bu durum pek çok psikolog ve psikoterapist tarafından vurgulanmıştır.


Analitik Psikoloji ekolünün öncüsü Carl Gustav Jung (ö. 1961) psikoterapinin Batı için daha çok yeni bir şey olduğunu “Her kıtada insanların binlerce yıldan beri içgözleme dayanan ruhbilime başvur”duklarını belirtir.


Jung’a göre din de bir açıdan manevi bir terapi sistemidir; “din için psikoterapi sistemlerinin en gelişmişidir dersek, pratikte büyük bir gerçeği dile getirmiş oluruz.”


Erich Fromm’un (ö. 1980) görüş açısından Tasavvuf “psikolojik birer araştırma”dır. “Duygusal Zekâ” tezinin öncüsü Daniel Goleman da Tasavvuf’un “psikolojik kuramlar” içerdiğini vurgular.


Transpersonal psikoterapinin öncülerinden Stanislav Grof da Tasavvuf’un “insan ruhunun ve şuurun yüzyıllar süren derinlemesine araştırılmasının ürünü” olduğuna dikkat çeker.

Grof ve Goleman modern psikolojinin ve psiikoterapinin Tasavvuf’u da kapsayan bir görüş açısı geliştirmesi gerektiğini savunur.


Kültürel psikiyatrinin önemli isimlerinden Arthur Deikman, Sûfi Yolu’nun öğretilerin özünün bozulmadan çağın gereksinimleri doğrultusunda uygulanabilir güncel uyarlamalarına ihtiyaç duyulduğunu savunur.
  Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 29-04-14, 22:48   #2 (permalink)
 
zeytınn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15-05-13
Mesajlar: 1.171
Konular: 73
zeytınn is on a distinguished road
Standart

teşekkürler abla
__________________
Kalpler uyana, aşkınla yana..Can kurban sana Sultanım ALLAH..
zeytınn isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
tabibul ervah tasavvuf

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:46.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz