Dilek Duası  

Go Back   Dilek Duası > DİNİMİZ İSLAM > Kur'an-ı Kerim > Ayetler

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dilek için (Bakara,257) Vetala Hacet Duaları Ve İstek Duaları 3 09-12-11 07:19
Ö.N.Bilmen 02 Bakara Suresi doguasya Kur'an-ı Kerim Tefsiri 0 28-11-11 00:23
Elmalılı h.Yazır 02 Bakara Suresi Meali doguasya Kur'an-ı Kerim Meali 0 25-11-11 00:16
2 Bakara Suresi Arapça Okunuşu doguasya Sureler 0 24-11-11 00:54
Bakara Suresi Okunuşudur nurcann Sureler 0 12-11-11 04:10

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 07-12-13, 14:20   #1 (permalink)
 
zeytınn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15-05-13
Mesajlar: 1.171
Konular: 73
zeytınn is on a distinguished road
Standart bakara 282 ayet

bakara 282 ayet

Ey iman edenler, birbirinizden belirli bir vade ile borç aldığınızda, onu yazın; aranızda doğrulukla tanınmış bir yazı bilen kişi, onu yazsın. Yazı bilen de kendisine Allah'ın öğrettiği gibi yazmaktan kaçınmasın. Bir de borçlu adam söyleyip yazdırsın, her biri Allah'tan korksun ve haktan birşey eksiltmesin. Eğer borçlu, aklı ermeyen biri yahut küçük veya kendisi söyleyip yazdıramayacak durumda ise, velisi dosdoğru söyleyip yazdırsın. Erkeklerinizden iki şahit gösterin. Eğer ikisi de erkek olamıyorsa o zaman doğruluğuna güvendiğiniz bir erkekle iki kadın şahit olsun ki, biri unutunca diğeri hatırlatsın. Şahitler de çağrıldıklarında kaçınmasınlar. Siz yazanlar da az olsun çok olsun onu vadesine kadar yazmaktan üşenmeyin. Bu Allah yanında adalete en uygun olduğu gibi şahitlik için daha sağlam ve şüpheye düşmemeniz için daha elverişlidir. Ancak aranızda peşin devrettiğiniz bir ticaretse, o zaman bunu yazmamanızda size bir sakınca yoktur. Alışveriş yaptığınızda da şahit tutun, bir de ne yazana ne de şahitlik edene zarar verilmesin. Eğer zarar verirseniz bu mutlaka kendinize dokunacak bir günah olur. Allah'tan korkun! Allah size ilim öğretiyor ve Allah her şeyi bilir....... AÇIKLAMA

Bismillâhirrahmânirrahîm


Allah, Kur'ân-ı Kerim'le öğretmektedir. Bu âyetteki muamelâtın hepsinin öğretildiği ilmin adı fıkıhtır. Fıkıh ilmi dünyadaki incelik isteyen işlemleri, insanların nasıl halletmeleri gerektiğini bildirir. Allahû Tealâ'nın burada istediği şey, kişinin takva sahibi olmasıdır. Allahû Tealâ 7 safhada 4 teslimi bütün insanların yaşamasını istemektedir ve farz kılmaktadır:
  1. Allah'a ulaşmayı dilemek.
  2. Mürşide ulaıp tâbî olmak.
  3. Ruhu Allah'a ulaştırmak (1. teslim).
  4. Fizik vücudu Allah'a teslim etmek (2. teslim).
  5. Nefsi Allah'a teslim etmek (3. teslim).
  6. İrşad olmak.
  7. İradeyi Allah'a teslim etmek (4. teslim).
Eğer insanlar Allah'ın dînini yaşayarak ruhlarını da vechlerini de nefslerini de iradelerini de Allah'a teslim ederlerse o zaman yeryüzü bir adalet dünyası olur. Çünkü kim takva sahibi olursa (hele muhlisler takvasının, irşad takvasının ya da bihakkın takvanın sahibi olursa) o kişi nefsindeki bütün afetlerden kurtulmuştur. artık onun bir başkasına zarar vermesi hiçbir şekilde mümkün değildir.

Kiminle bir borç işlemi yapılırsa yapılsın mutlaka yazıya dökülmesi emredilmektedir. Sadece kâğıt üzerinde yazılması yetmez. Hem borçlu hem alacaklı hem bir yazıcı yazmalıdır. Eğer kişinin gücü buna yetmezse, söyleyemeyecek durumdaysa, (meselâ dilsizse) o kişinin velisi kimse, onu adaletle yazdırmalıdır. Allahû Tealâ: "iki tane de erkeği şahit tutun" diyerek şahitliği de getirmiştir ve borcu garanti altına almıştır. Zamanımızda noter tarafından yapılacak bir borç senedinde borçlu, alacaklı, noter senetteki yerini alır. Böylece üç tarafın birden bulunduğu bir kâğıttan üç ayrı nüsha, üç kişide ispat vesikası olarak varlığını devam ettirir. Borç ister büyük ister küçük olsun vadesi de dahil olmak üzere miktarı, borçlusu, alacaklısı yazılmalıdır. hem şahitler hem borçlu böyle birşeyde emek sarfettiklerine göre bir başka açıdan onlara emeklerinin karşılığı olan para da kendilerine verilmelidir. O zaman noterin de şahitlerin de bedeli ödenerek kimseye bir zarar verilmemiş olunur.

Allahû Tealâ şahitlik için "en sağlamı" demektedir. Şahitler davet edildikleri taktirde gelmekten kaçınmamalı, mutlaka şahitlik görevini yapmalıdırlar. İki tane erkek veya bir erkek iki tane hanım üç tane şahitten bahsedilmektedir. Yazıcı da borçlu da alacaklı da şahitlerin huzurunda yazmak mecburiyetindedir. Allahû Tealâ bunun Allah'ın katında daha adaletli olduğunu söylemektedir. Peşin para ödeyerek bir ticaret oluşmuşsa; borç akdi oluşmadığı için bunu yazmak gerekmez. Böylece kişiler üzerinde bir sorumluluk oluşmaz. Allahû Tealâ kişinin, borçlunun ya da alacaklının hakkını koruyamazsa o zaman kendisini fıska düşüreceğini, fıska düşmüş sayılacağını ifade etmektedir.
zeytınn isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 08-12-13, 04:14   #2 (permalink)
Hun
TECRÜBELİ ÜYE
 
Üyelik tarihi: 30-09-12
Mesajlar: 1.505
Konular: 724
Hun is on a distinguished road
Standart

emegine saglik zeytincim......................................... .....
Hun isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
bakara 282


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:54.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz