Dilek Duası

Dilek Duası (https://www.dilekduasi.com/)
-   Dinimizi Öğrenelim (https://www.dilekduasi.com/dinimizi-ogrenelim/)
-   -   Nasıl Tevekkül Etmeli... (https://www.dilekduasi.com/dinimizi-ogrenelim/4971-nasil-tevekkul-etmeli.html)

aysima 11-10-12 18:38

Nasıl Tevekkül Etmeli...
 
Nasıl tevekkül etmeli

1- İyi kötü, hayır şer her şeyi Allahü teâlânın yarattığına inanacağız. Bazı şeylere bazı şeyler tesir ediyor denirse itikadımız düzgün olmaz. Her şeyin yaratıcısı Allahü teâlâdır. Bir âyet meali:
(Sizi de, işlerinizi de yaratan Allah’tır.) [Saffat 96]

2-
İşlerin yapılması için hiçbir sebep lazım değil denirse, Allahü teâlânın koyduğu sebepler inkâr edilmiş olur. Mesela, ben evlenmesem de benim çocuklarım olur demek çok yanlıştır. Çocuk olması için ana baba gibi sebeplere ihtiyaç vardır.

3-
Sebepler lazımdır, sebepsiz olmaz derse, sebeplere güvenmiş olur, yine tevhidi noksan olur. Yani nasıl ana baba olmadan çocuk olur demek yanlış ise, çocuğun olması için mutlaka ana babayı şart etmek ve çocukları Allahü teâlânın yaratmasında rolü olmadığını söylemek de çok yanlıştır. Ana baba olsa da çocuk olmayabilir. Ana baba olmadan da Allahü teâlâ çocuk yaratabilir. Hazret-i Adem ile Hazret-i Havva’yı anasız babasız, Hazret-i İsa’yı babasız yaratmıştır. Sebeplere güvenmeyeceğiz, sebepleri yaratanın da Allahü teâlâ olduğunu bileceğiz.

Sebepler âlemindeyiz, Allahü teâlânın âdeti sebeplerle yaratmaktır. Sebepsiz yaratılması mucize veya keramet olur. Sihri yaratan da Allahü teâlâdır. Her şeyi yaratan Odur.

Bu üç maddeyi özetleyelim:
Bir iş yapmak istersek sebeplerine yapışacağız, ama, sebepler mutlaka bu işi yapar demeyeceğiz. Mesela çocuk sahibi olmak için evleneceğiz, ama evlendik garanti çocuğumuz olur da demeyeceğiz. Hastaysak doktora gideceğiz, ilaç alacağız, ameliyat olacağız, ama bu sebepler bizi iyi etti demeyeceğiz. Çünkü ameliyat masasından kalkamayız da. Sebeplere güvenmeyeceğiz. Sebepleri yaratanın da, sebeplere tesir kuvvetini verenin de Allahü teâlâ olduğunu bileceğiz
-alıntı-

ZaL 11-10-12 22:32

Çok güzel emeğin için teşekkür ederim

A.B.A.O 12-10-12 04:49

İmanınız varsa,Allah'a tevekkül ediniz(Maide-23)-- Tevekkül edene,Allah kafidir(Talak-3)--Deki:Allahü teala,dilemedikçe,kendime hiç bir fayda ve zarar getirmeye,kadir değilim(Araf-188)--Sayın aysima Allah miyzanınıza koysun,bu güzel alıntının sevabını.Teşekkür ederiz.


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:40.

Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.