Dilek Duası

Dilek Duası (https://www.dilekduasi.com/)
-   Doğa Üstü Olaylar (https://www.dilekduasi.com/doga-ustu-olaylar/)
-   -   Türbenin Gizemli Yolundaki Sırlar (https://www.dilekduasi.com/doga-ustu-olaylar/2101-turbenin-gizemli-yolundaki-sirlar.html)

nurcann 20-11-11 04:43

Türbenin Gizemli Yolundaki Sırlar
 
Erzurum’da Abdurrahman Gazi Türbesi’ne çıkan karayolun sol tarafındaki gizemli yolda kontağı kapatılan otomobil kendiliğinden yokuş yukarı çıkıyor. Erzurum halkı bu olayı Abdurrahman Gazi’nin kerametine bağlarken, bazılarına göreyse olan biten sadece bir göz yanılsamasından ibaret.

Dadaşlar diyarı olarak bilinen Erzurum için halk arasında “doğunun Paris’i” tanımlaması da yapılır. Bu tanımlama Doğu Anadolu’nun en büyük ve en gelişmiş kenti olmasından kaynaklanır.
Palandöken Dağları’ndaki kayak merkezleri kış turizmin cazibe merkezlerinden biridir. Ancak, Erzurumlular için asıl uğramadan geçilemeyecek yerler, türbeler ve camilerdir. Abdurrahman Gazi türbesini ziyaret etmeden Erzurum’dan ayrılan birinin mutlaka yeniden bu kente geleceğine inanılır.



Anlatılanlara göre, Abdurrahman Gazi, Hazreti Peygamber’in sancaktarıdır. Hazreti Peygamber’in İslam Orduları Erzurum’u fethederken, Sancaktarı Abdurrahman Gazi’nin kellesi bir düşman kılıcı ile koparılır ve yere düşer. Kellesini koltuğuna alan Abdurrahman Gazi, elinde bulunan İslam’ın Sancağı’nı Palandöken’in en yüce noktasına dikmek üzere dağa doğru koşmaya başlar.
Kellesi koltuğunda, sancağı elinde olan Abdurrahman Gazi, Palandöken Dağı’ndaki ‘Şığvalar’ Mevkii’ne gelince dağda bulunan çobanlar evvela dona kalırlar, sonra biri dayanamayıp, “Hele bakın şuraya, askerin kellesi koltuğunda dağa doğru koşuyor” diye bağırmağa başlar ve nazara geldiğine inanılan Abdurrahman Gazi olduğu yerde düşer. Abdurrahman Gazi’nin şehit olduğu yere türbesi yapılır. Türbenin yanına bir süre sonra dönemin Valisi Yusuf Ziya Paşa tarafından bir de cami yaptırılır.
Palandöken Dağı’nın güney yamacındaki Abdurrahman Gazi Türbesi,


özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretçileri buraya çeken ise gizemli bir yol. Türbeye çıkan yolun sol tarafında kontağı kapatılan otomobil kendiliğinden yokuş yukarı çıkıyor.
Bu mucizeye tanık olmak isteyenler Türkiye’nin dört bir tarafından Erzurum’a geliyor. Özellikle hafta sonları yaklaşık 200 metrelik yolda araçla yer bulmak oldukça zor.
Gizemli yol başlangıcı yazılı tabelanın hemen yanındaki diğer bir tabelada ise “1- Aracı durdurunuz. 2- vitesi boşa alınız. 3- frenden ayağınızı çekiniz. 4- denemeye başlayabiliriniz” uyarı yazısı bulunuyor.
Gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyenler bunu ‘Abdurrahman Gazi’nin kerameti’ olarak yorumluyor. Ancak, gizemli yolda deney yapan ABD Nevada Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Sahası Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Çengel, bu görüşe katılmıyor. Yunus Çengel’e göre, yolda bir manyetik alan ya da keramet söz konusu değil. Tamamen bir göz yanılması, yokuş yukarı gibi gözüküyor, ama rampa aşağı bir yol.
Yolda daha önce incelemelerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çengel, olayın tamamen bölgenin coğrafyasından kaynaklanan bir göz yanılması olduğunu ileri sürdü.


İnşaatlarda kullanılan su terazisi ile yol üzerinde deney yapan Prof. Dr. Çengel, şunları söyledi: “Bölgede manyetik alan yok. Eğer olsaydı tüm metal eşyalarımız bir noktada toplanır ya da bir şekilde hareketlilik gösterirdi. Yol bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle rampa gibi görünse de aslında rampa aşağı bir yer. Bir takım çizgiler ilk bakışta rampa yukarı izlenimini verebiliyor. Bu yoldan çektiğim fotoğrafları ABD’deki öğrencilerime de gösterip, coğrafi yapının inceliklerini anlatıyorum.”
Halk arasında Abdurrahman Gazi’in bir kerameti olarak görülen esrarengiz yokuşla ilgili bilimsel açıklama bu yönde. Ancak, bu açıklamalara rağmen Abdurrahman Gazi’nin kerametine inananlar halen türbeyi ziyaret edip araçlarıyla yokuşta deneme yapmaya devam ediyorlar.

alıntıdır
sevgiler

birkul 20-11-11 05:33

faydalı bir konu teşekkür ederiz emeğinize sağlık

varol 20-11-11 06:11

teşekkürler elinize sağlık site ve konular çok faydalı

doguasya 20-11-11 15:15

ABDURRAHMAN GAZİ TÜRBESİNİN ASLI BİTLİS AHLATTADIR KENDİM BİZZAT GİDİP ZİYARET ETTİM VE SIRLARA GİDENLER VAKIF OLABİLİRLER AMELLERE GÖRE
Abdurrahman Gazi, 641 yılında Ahlat’ın fethine gelen Halit bin Velit komutasındaki orduda bulunuyordu. Muaz bin Cebel’in oğlu olup, Ahlat’ın muhasarası sırasında şehit düşmüştür.
Kümbet**Ahlatlı Tahsin Usta (Kalender) tarafından 1974 yılında son dönem kümbet mimarisine uygun tarzda yapılmıştır.

nurcann 29-11-11 03:51

ben teşekkür ederim arkadaşlar güzel yorumlarınız için

ravza 09-12-11 18:28

selamlar olsun herkese bende aranıza katıldım konular harika

nurcann 10-12-11 03:17

dilekduası na hoşgeldiniz iyi forumlar dilerim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:39.

Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.