Dilek Duası  

Go Back   Dilek Duası > YAŞAM VE SAĞLIK > Güzellik Ve Cilt Bakımı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
54 Farzı Öğrenelim Sky Dinimizi Öğrenelim 1 26-09-14 00:17
Saç Kırıklarına Çözüm Yolları nurcann Güzellik Ve Cilt Bakımı 3 04-09-12 22:00
Sivilceler İçin Çözüm nurcann ŞİFALI BİTKİLER 5 10-12-11 03:57
40 Hadisi Öğrenelim Sky Hadis Örnekleri 2 30-11-11 05:02
Baharatları Öğrenelim nurcann Yemek Yapalım 0 17-10-11 14:24

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 10-11-11, 18:31   #1 (permalink)
ÖZEL ÜYE
 
nurcann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 16-08-11
Mesajlar: 4.200
Konular: 1624
nurcann is on a distinguished road
Standart Kepek Sorununa Çözüm Yollarını Öğrenelim

Kepek Sorununa Çözüm Yollarını Öğrenelim

kepek sorunundan şikayeti olupta kurtulmak isteyen sevgili dilekduası.com üyeleri için yazıyoruz

Kepek neden oluyor?diyorsanız, yanıtını Dermatoloji Uzmanı Dr. ŞafakMetekoğlu veriyor...

Kepek nedir?Kepek, bebeklik dönemindeki konağa benzer, ince, minik döküntülerdir. Bunun çok daha ileri formu da “seboreik egzama”dır. Yani daha kalın kabukların, kaşıntıların olduğu tablodur. Kepek, genelde çok fazla kaşıntıya neden olan bir durum değildir. Özellikle saç derisi yağlı olan kişilerde daha çok görülen bir problemdir. Kepeğin oluşumunda “pitrosporium” denilen mantarın rolü vardır. Bu mantar bize dışarıdan bulaşmaz, hepimizin taşıdığı bir mantardır. Ama yağlı ortamda miktarı daha çok artar ve kepeğin oluşumunda bir faktör olarak karşımıza çıkar. Kepek her yaşta görülebilir. Bebeklikte seboreik egzama şeklinde ortaya çıkabilir. Ama özellikle ergenlik dönemi ve genç yaşlarda daha yoğun olan bir problemdir.

Stresli yaşam biçimi, yağ salgısının gençken daha fazla olması, kepek probleminin daha belirgin hale gelmesine neden olur. Yaşlandıkça kepek problemi azalır. Ancak parkinson gibi bazı nörolojik hastalıklarla birlikte kepek problemi görülebilir.

Saçlarda kepek neden olur? Kepek, daha çok yağlı cildi olanların bir sorunudur. Kişiler genellikle, “Saç diplerim çok kuruyor” diye gelirler. O pul pul dökülme hali, bir kuruluk gibi algılanır, ama esasında bu kişilerin saçları genel olarak yağlıdır. Tabii kuru bir ciltte de kepek problemi olabilir.

Direkt olarak besinlerle bir ilişkisi yoktur kepeklenmenin. Ancak dolaylı bir ilişkiden söz edebiliriz. Örneğin kişi çok baharatlı, ağır yemekler yiyor ve sıcak gıdalar alıyorsa yağ salgısı artabilir. Bu da kepeklenmeye yol açabilir.
Fizyolojik, normale yakın sayabileceğimiz bir durumdur kepeklenme. Hastalıklarla birlikteliği çok fazla yoktur. Ancak özellikle yaşlılarda parkinsonla birlikte görülebilir.

Kepekten kurtulmak için ne tür şampuanlar kullanabiliriz?
Kepek probleminde mantarın rolü vardır. İçinde mantar ilacı olan “ketokonazol” bulunan şampuanlar dünyada çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. Yine antimikrobiyel, antinikotin, katranlı şampuanların antienflamatuar, yani bilinmeyen şekilde oluşan iltihabi reaksiyonu geriletici özellikleri vardır. Bu şampuanlara yağlanmayı azaltıcı etken maddeler de konulabiliyor. Yağlanmayı ve bakterinin sayısını azaltmak, kepek probleminin de ortadan kalkmasına yardım edebilir. Ancak sorunun çözülebilmesi için bu şampuanların devamlı kullanılması gerekir.

Bazı mantar içeren şampuanların çok uzun süreli kullanımını önermiyoruz. Bunlar dönüşümlü kullanılabilir. Sık kullanılması da zarar verebilir. Hatta bazen her gün yıkanmak da kepeğin artmasına neden olabilir. Her gün yıkanmak, saçın kurumasına neden olabilir, cilt refleks olarak yağ salgısını daha çok artırabilir. Dolayısıyla doktor ve hasta konuşarak, saç yıkama sıklığı belirlenmelidir.
Kepek sorunu olan bir kişi, haftada ortalama üç gün yıkanabilir. Ama bazı insanlar saçlarını her gün yıkamaya gereksinim duyarlar. Gereksiz yere her gün yıkanmak, aşırı kuruluğa yol açar. Özellikle kepek şampuanlarının saçta yaptıkları en belirgin etki kurumadır. Saçın kalitesinde bir azalmaya neden olabilirler. Her gün yıkanılması gerekiyorsa da haftada üç gün kepek şampuanı, diğer günlerde normal bir şampuan kullanmayı önerebiliriz.
Kepek sorununda şampuanlar işe yaramazsa ne yapabiliriz?
Kepek şampuanlarının yetmediği durumda; örneğin kızarıklık, kaşıntı kepeğin daha belirgin olması gibi seboroik egzamaya giden bir durum varsa, mantar ilaçlarını önerebiliriz. Krem, losyon ya da ağızdan hap şeklinde verebildiğimiz gibi bazen kortizon da kullandırabiliyoruz. Ancak kepek problemi genel olarak bunlara ihtiyaç duymaz.
Hastalığın tipine göre bir şampuan, yüzde 90-95 başarı sağlar. Şampuanı bıraktığınız anda yine kepek problemi olabilir. Sorun, yaş ilerledikçe azalabilir. Ancak şampuanların düzenli kullanılması halinde kepeklenme önlenebilir.
Dolayısıyla kepek, tedavi edilebilir bir problem değil, önlenebilir bir problemdir diyebiliriz.
Kepek ne zaman sorun olarak kabul edilmeli?
Kepek, bir dermaotoloji uzmanına başvurmayı gerektirebilecek bir şeydir. Bu, kişinin yaşam biçimiyle de alakalıdır.
İş hayatında zor durumda bırakacak şekilde kepeklenme oluyorsa ya da kaşıntı sorunu varsa, hekime başvuru hızlanabilir.
Hafif kepeklenmede de en azından doktordan bir şampuan önerisi almakta fayda vardır. Ayrıca bu kepeklenmenin bir seboreik egzama belirtisi olup olmadığının doktor tarafından teşhis edilmesi gerekir.

alıntıdır
sevgiler
nurcann isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Bookmarks

Etiketler
kepek sorununa çözüm


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:13.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz