Dilek Duası  

Go Back   Dilek Duası > DİNİMİZ İSLAM > Kur'an-ı Kerim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kuran-ı Kerim ve Mucizeleri zeinarda Kur'an-ı Kerim 8 19-01-13 00:51
Kuran-ı Kerimdeki Dualar zeinarda Günlük Faydalı Dualar 18 31-08-12 21:12
Kuran-ı Kerim Ve Sayılar nurcann Sayılar Ve Sembollerin Gizemi 5 10-12-11 02:21
Kuran mucizeleri 2 Sky Dini Görsel Ve Hikayeler 2 30-11-11 04:52
Kuran Mucizeleri-19 Sayısı Sky Dini Görsel Ve Hikayeler 2 30-11-11 04:52

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 16-09-12, 00:50   #1 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart Kuran-ı Kerimde Arılar ve Bal

Kuran-ı Kerimde Arılar ve Bal

Sonra meyvelerin her türünden ye de Efendinin sana kolaylaştırdığı yollara koyul. Onun karınlarından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki, insanlar için onda şifalar vardır. Şüphesiz, aklını çalıştıran bir topluluk için bunda bir delil vardır.(16:69)
  Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 16-09-12, 00:51   #2 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart

Arılar tarihin çok eski devirlerinden bu yana insanlara bal üreterek hizmet etmektedirler. Öyle ki arıcılık tarihi M.Ö. 3500 yıllarına kadar

Yirmi bin türden oluşan geniş bir familyaya sahip olan arılar,hayvanlar dünyasındaki en çarpıcı mühendislik ve mimarlık bilgisine sahip,sosyal hayatları ile diğer pek çok canlıdan ayrılan,aralarındaki iletişim ile kendilerini inceleyen bilim adamlarını hayretler içinde bırakan canlılardır.


Bal arıları diğerlerinden farklı özelliklere sahiptir. Koloniler halinde yaşarlar. Bir arı kolonisi bir kraliçe,birkaç yüz erkek ve 10-80 bin işçi arıdan oluşur. Görünüş olarak birbirinden farklı olan bu üç arıdan kraliçe arı ve işçi arılar dişidir.

Her kolonide sadece bir kraliçe bulunur ve diğer dişilere göre daha büyüktür. Kraliçenin temel görevi yumurtlamaktır. Bunun haricinde koloninin bütünlüğünü ve kovandaki sistemin işleyişini sağlayan önemli maddeler salgılar.

Kraliçe bireyler arasında en uzun yaşayandır. Yaşam süresi 5-7 yıldır. Günde kendi ağırlığına eşdeğer ağırlıkta 2.000-3.000 çok iyi koşullarda 6.000 kadar yumurta bırakabilir.
  Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 16-09-12, 00:52   #3 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart

Erkekler ise,dişilerden iridirler ama ne iğneleri vardır,nede kendileri için besin toplayabilecek organları.

Tek fonksiyonları kraliçeyi döllemektir.

Kovanda petek örme,yiyecek toplama ,arı sütü üretme,kovan ısısını düzenleme ,temizlik,savunma gibi akla gelebilecek tüm işleri ise işçi arılar yaparlar.
  Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 16-09-12, 00:54   #4 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart

Yapılan araştırmalar ,Bilgisayarın saniyede 16 milyon aritmetik işlem yaptığı ama doğadaki kıyaslanamaz rakibi bal arısınınsa bu sürede daha az enerji harcayarak 10 trilyonluk işlem yeteneğine sahip olduğunu ortaya koymaktadır.


Arılar vücut ağırlığının 330 katı yük çeker. Mühendislik harikası petek gözünün derinliği 12mm,duvar kalınlığı ise 1/500 INCH olup en az balmumu harcayarak maksimum ölçüde bal depolamak için en uygun şekil arıların inşa ettiği altıgen prizmadır.


450 gramlık saf balı elde edebilmek için yaklaşık olarak 17.000 balarısının 10 milyon çiçeği ziyaret etmesi gereklidir.

Arının yiyecek aramak için ihtiyaç duyduğu ortalama bir gezinti ,yaklaşık olarak 500 çiçek ziyaretini gerektirir ve 25 dk. Sürer.

Bu yüzden 450 gr. saf bal elde etmek için arıların 7.000 iş saati çalışmaları gereklidir.
  Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 16-09-12, 00:56   #5 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart

Arı kovanındaki hayatın her aşamasında bir düzen vardır. Larvaların bakımından, kovanın genel ihtiyaçlarının teminine kadar her görev hiç aksamadan yerine getirilir.


Diğer canlılarda olduğu gibi arılarda farklı büyüme evrelerinden geçerler .Arı yavruları ,sırayla larva ve pupa evrelerini tamamlayarak erişkin hale gelirler.

Kraliçe arının yumurtaları bırakması ile başlayan bu dönem boyunca arı yavrularına son derece özenli ve dikkatli bir bakım uygulanır. Yumurtaların gelişimi için gerekli olan şartların sağlanmasından yumurtadan çıkacak larvaların ihtiyaçları olan besin maddelerinin temin edilmesine ,hücre sıcaklıklarının sabit tutulmasından,özel hücre kontrollerine kadar pek çok şey özel olarak ayarlanır.


İşçi arılar ,detaylı metotlar kullanarak larvalara çok dikkatli bir bakım uygularlar. Hücrelerdeki arı yumurtaları yaklaşık 3 gün içinde gelişirler .Ve büyüme dönemi boyunca işçi arılar tarafından yaklaşık 10.000 kere ziyaret edildikleri tespit edilmiştir
  Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 16-09-12, 00:58   #6 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart

1.Temizlik: Bir işçi arının kovandaki ilk görevi temizliktir. Pupadan çıkan arı hemen temizliğe başlar. Öncelikle kendi hücresinden başlayarak ilk iki gün boyunca kuluçka hücrelerini temizler.

2.Larva Bakıcılığı: Hayatlarının 3.gününden itibaren larvaların beslenmesi işini üstlenirler. Bu konuyla ilgili her türlü detayla özenli bir şekilde ilgilenirler.


3.Petek İnşası Ve Onarım: 10. günden itibaren arılar kovan dışına çıkarak çevreyi tanırlar. Bu arada işçilerin karnındaki balmumu bezleri gelişmeye başlar.12.günlerinde olgunlaşarak balmumu üretecek hale gelirler.12 günlük olan işçiler ,arı yavrularını beslemeyi keserler ve birbirine eşit altıgenlerden oluşan peteğin inşasına koyulurlar.


4.Kovan Bekçileri: Bu dönemde arıların iğne bezleri gelişir ve zehir üretmeye başlar. İşte bu dönemdeki arılar kovan kapısında nöbet tutarak davetsiz misafirlerin içeri girmesini engellerler. Gelen her canlı (arılar bile)kapıdaki nöbetçinin kontrolünden geçerek içeri girebilir. Nöbetçi arının yerinden ayrılması durumunda ise hemen başka bir işçi arı nöbeti devralır.


5.Bal Yapımı: İşçi bal arılarının hayatlarının son dönemindeki görevleri ihtiyaçları olan tüm besin maddelerini (Polen ve Nektar) toplamaktır. Arılar kışın besin bulamadıkları için kovanlarına bal depo ederler. Kış için ayrıca polen depo edilmez yalnız yağmurlu havalarda kullanılmak üzere yavru arılara yetecek kadar Polen biriktirilir.
  Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 16-09-12, 01:00   #7 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart




Canlı öldüğünde bedeninde bozulmaların olacağının ve ortaya çıkan maddelerin kovandaki canlılara zarar verebileceğini bildiklerinden bu bozulmayı önlemek için ölen canlıyı özel bir kimyasal işleme tabi tutarak içinde bakteri barındırmama özelliğine sahip arı reçinası da denilen propolis ile kaplarlar.
  Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 16-09-12, 01:01   #8 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart

Araştırmalarda 10 MİKROVATTAN daha az enerji tüketen bal arısının beyninin günümüzdeki en verimli bilgisayardan yüz milyon kat daha verimli olduğu kanıtlanmıştır.


-Kovana giren 30 adet eşekarısı 30.000 bal arısını üç saat içinde öldürebilir .Ancak bir eşekarısının kovanın varlığını hemcinslerine haber vermek için salgıladığı kokuyu bal arıları da alır ve savunma için kovanın girişine toplanırlar. Bir eşekarısı yaklaştığında 500 balarısı havalanıp eşekarısının etrafını sararlar. Bedenlerini hızla titreştirerek ısılarını yaklaşık50°Cye kadar çıkartarak eşekarısını fırında pişirir gibi kavurarak öldürürler ama kendileri 50°C’lik ısıya dayanabilirler.
  Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 16-09-12, 01:04   #9 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart

-Arıların çok özel bir göz yapıları vardır. Arı gözlerinde “ommatidia” adı verilen 6.900er adet birbirinden ayrı görme işlemi yapan bölüm vardır. Bu bölümlerin her biri kendi başına bir göz gibi hareket eder. Arı gözünün insan gözüne göre iki üstünlüğü vardır. Bunlar ultraviyole ışınlarını görme ve ışığın polarizasyonunu ayrıştırmadır.


Yapılan araştırmalar ,Bilgisayarın saniyede 16 milyon aritmetik işlem yaptığı ama doğadaki kıyaslanamaz rakibi bal arısınınsa bu sürede daha az enerji harcayarak 10 trilyonluk işlem yeteneğine sahip olduğunu ortaya koymaktadır.


Arılar vücut ağırlığının 330 katı yük çeker. Mühendislik harikası petek gözünün derinliği 12mm,duvar kalınlığı ise 1/500 INCH olup en az balmumu harcayarak maksimum ölçüde bal depolamak için en uygun şekil arıların inşa ettiği altıgen petektir.....

  Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 16-09-12, 01:09   #10 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart

İlk mesajda verdiğimiz


-Sonra meyvelerin her türünden ye de Efendinin sana kolaylaştırdığı yollara koyul. Onun karınlarından renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki, insanlar için onda şifalar vardır. Şüphesiz, aklını çalıştıran bir topluluk için bunda bir delil vardır.(16:69)


ayet-i kerimeye döndüğümüzde




Uzunluğu 1-3 cm arasında değişen arının vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölümden oluşur. En arkadaki karın bölümü gövdenin öbür bölümlerinden daha uzundur ve halka biçimindeki bölütlerden oluşur.

Ayette tekil dişi arıda, “karınlar” olduğu vurgulanmaktadır. Ayetin Arapça’sında bu “butuniha” ifadesiyle belirtilir. Kelimenin sonundaki “ha”, dişi ve tekil şahısı belirtir. Eğer çoğul dişi arılardaki karınlar vurgulanmak isteseydi bu ifade “butunihinne” olur idi. Böylece ayet arının bölütlü, parçalı karın yapısına da işaret etmektedir. Bu parçalı karın yapısıyla arı “karınların” sahibi olarak nitelenmektedir.

Arıların bu karın yapısının iç kısmında birine bal torbası ve diğerine de kursak adı verilen iki mide vardır. Arı çiçeklerden aldığı bal özünü önce kursağında bal haline getirir. Arının karın bölgesi bir kimya laboratuarı gibi çalışmakta ve bal üretmektedir.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
kuranı kerim arı bal


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:52.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz