Dilek Duası  
Okunmamış 10-11-11, 16:06   #1 (permalink)
ÖZEL ÜYE
 
nurcann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 16-08-11
Mesajlar: 4.200
Konular: 1624
nurcann is on a distinguished road
Standart Kansızlık Ve Sebeperi

Kansızlık Ve Sebeperi

kansızlık ve halsizliğin önemli nedenlerini sevgili dilekduası.com ailsei için yazalım

Kansızlık, bizim gibi gelişmekte olan ülke insanlarının bir türlü kurtulamadığı müzmin bir derttir. O derece yaygın görülmektedir ki; rahatlıkla, bulaşıcı olmamakla birlikte 'salgın gibi yayılan bir hastalık' denilebilir.

Kan, hepinizin iyi bildiği gibi; içinde farklı tipte hücreleri barındıran bir sıvıdır. Bu hücrelerden en önemlisi ve en fazla bulunanı, alyuvar da denilen kırmızı kan hücreleridir. Alyuvarların görevi, soluduğumuz oksijeni taşıyarak, vücudun her yerine dağıtmaktır. Oksijen taşıyan bu hücrelerin sayıca az olmasına veya oksijen taşıma yeteneğinin bozuk olmasına kansızlık ya da anemi denilir. Kansızlık genellikle kendi başına bir hastalıktan çok, bir başka hastalığın seyri sırasında ortaya çıkan belirtidir ve kronik ile akut olarak ikiye ayrılabilir. Kronik kansızlık, uzun bir süre içinde yavaş yavaş gelişirken; akut kansızlığın ortaya çıkışı çabuktur. Kansızlığın kronik ya da akut oluşu, tanının konulmasında yol göstericidir. Alyuvarların ömrü yüz gün civarındadır; bu da vücuda hiç durmadan yeni kan hücreleri yapma, eskileri yenileme zorunluluğunu getirir. Yetişkinlerde yeni kan, özellikle kemik iliğinde yapılırken, buradaki üretim düşüşleri kansızlığın sebepleri arasındadır. Bunun yanında artmış kan kayıpları da önemlidir. Ülkemizde kansızlık toplumun yaklaşık yüzde 15-20'sinde
görülürken, kadınlarda erkeklere göre daha sıktır. Yaşlandıkça ortaya çıkan
kansızlıkların başka hastalıklarla bağlantılı olma ihtimali daha yüksektir. Başlıca kansızlık sebeplerini sıralayacak olursak;


Kan kayıpları, önemli sebepler arasında yer alır. Yoğun geçen adet kanamaları, mide ülserlerinden olan kanamalar, basur kanamaları; sürekli olabilen ve kronik kansızlığa neden oluşturan hastalıklardır.


Demir eksikliği, gerek az alıma, gerekse aşırı yıkıma bağlı görülebilir. Kemik iliği, alyuvarlarda oksijen taşıyan hemoglobini, demir olmaksızın yapamaz.


Kronik hastalıklar, hem vücudun depolarını tüketerek, hem de yaydıkları
toksinlerle yeni kan yapımını bozarlar. Verem, sıtma gibi mikrobik hastalıklar, kanser gibi tüketici hastalıklar başlıcalarıdır.


Böbrek hastalıkları da sebepler arasında yer alır. Böbrek hastalıkları derken; böbreğin kanı temizleme görevini yerine getiremediği hastalıklar kast edilmektedir. Sebebi ise; böbrek tarafından üretilip kan yapımını düzenleyen eritropoetin maddesinin az salınmasıdır.


Gebelik, hem yeni bir can için kan ihtiyacının artması nedeniyle, hem de
kanın sulanması yüzünden anemi sebepleri arasında yer alır. Kanda alyuvar
oranı azalmıştır.


Kötü beslenme ve alkolizm, kan yapımının yapı taşları olan demir, folik asit
ve B12 vitaminlerinin yeterli alınamaması sebebiyle anemi yapar. Bunların
yanında; kanama bozuklukları, karaciğer hastalıkları, talasemi, enzim eksiklikleri, orak hücre, hipotiroidi, toksinler ve genetik hastalıklar da seyrek görülen sebepler arasındadır. Değerli okurum henüz sorunuzun cevabını vermediğimi farkındayım. Lütfen bunun için bir yazı daha sabredin.

alıntıdır
sevgiler
nurcann isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Bookmarks

Etiketler
kansızlık

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:17.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz