Dilek Duası  

Go Back   Dilek Duası > FORUM KULLANIMI > Site Duyuruları

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Eşiyle Arasında Sıcaklık Olmasını İsteyen Kişi için Dua habibi Hacet Duaları Ve İstek Duaları 0 01-06-13 13:55
Sizinle Konuşmak İsteyen kişiyi Öğrenme Büyüsü deep Muhabbet Büyüleri 0 08-03-12 16:23
İşlerinde Başarılı Olmak İsteyen İçin Dua dilekduasi Hacet Duaları Ve İstek Duaları 5 10-12-11 01:11

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 23-07-16, 14:33   #1 (permalink)
zeinarda
ziyaretçi
 
Mesajlar: n/a
Konular: 6
Standart Darbeden Nemalanmak İsteyen Dolandırıcılar

Darbeden Nemalanmak İsteyen Dolandırıcılar


Dikkatli Olun: Telefon Dolandırıcıları Yeni Yöntem Olarak Darbe Girişimini Kullanıyor

Darbe girişimi sonrası dolandırıcıların "Adınız darbe soruşturmasında geçiyor" diyerek telefon ya da sosyal medyadan ulaştıkları vatandaşları dolandırmaya çalıştığı bildirildi

Telefon dolandırıcılığı uzun zamandır karşılaştığımız bir sahtekarlık yöntemi. Kendisini polis, savcı gibi tanıtan kişilerin karşısındakinden para talep etmesi suretiyle yapılıyor. Bu konuyla ilgili ne kadar uyarı yapılsa da dolandırıcıların kurbanı olan insanların sayısı hiç de az değil. Dolandırıcılar şimdi ise darbe girişimini bahane ederek çeşitli yalanlar ile aranan kişiyi kandırmaya çalışıyor.

Telefon eden kişi kendisinin Emniyet Genel Müdürlüğünden ya da Terörle Mücadele Şubesinden aradığını söylüyor
İnandırıcı olması için arkadan telsiz sesleri geldiğini de duyabilirsiniz. Bu sesi internet kullanan herkes bulabilir; o yüzden telsiz sesi sizi yanıltmasın
"Adınız darbe soruşturmasında geçiyor" gibi cümleler kurarak telefonun ucundaki kişinin kafasını karıştırıyorlar.


Herkesin gündemi bu konu olması sebebiyle, dikkatinizi bu cümleler üzerinde yoğunlaştırmanız amaçlanıyor. Dolayısıyla hızlı bir şekilde panik yaratmak amaçlanıyor.
Kimlik bilgilerinizi sayıp, adınıza sahte evrak düzenlendiğini ve bankadan kredi çekildiğini söylüyorlar.


2016'nın başında yaklaşık 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin, bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiği iddia edilmişti. Dolayısıyla size sayılan bilgiler de bu şekilde elde edilmiş olabilir. Bu bilgiler ile ilgili telefonun ucunda bulunan kişiye asla doğrulama yapmayın.


Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran'ın açıklamalarına göre;

Bazı fırsatçılar halkımızın içerisinde bulunduğu hassas durumu istismar etmeye çalışıyor. Bu doğrultuda telefonla ve sosyal medya üzerinden vatandaşlarla temasa geçerek 'Adınız darbe soruşturmasında geçiyor' diyerek bir mesajın sosyal medya hesabında paylaşılmasını istiyorlar..


"DURUM ÇOK CİDDİ" BAŞLIĞI
Bu mesajların "durum çok ciddi" diye başlayarak vatandaşlarda bir algı oluşturulmak amaçlanıyor


"Mesaj, 'Yapmadığımız bir paylaşım yüzünden ceza almamak için, Jandarma Genel Komutanlığı Bilişim Suçları Sosyal Ağ Bildirgesi çerçevesinde, Facebook'un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur. Bu hesabımdan başka bir hesabım olmadığını bildirir ve gereğinin buna göre yapılmasını tarafınıza arz ederim. NOT: Paylaşmayın. Kopyalayıp durum bildirgesi olarak yapıştırın' diye devam ediyor.


Bu mesajı kullanarak vatandaşta belli bir farkındalık oluşturuyorlar.

Böylece, iletişim kurduklarında kurban bu konuda daha önce resmi bir girişim bulunduğuna inanmış oluyor. En azından bu konuda bir gelişme olduğunu bir yerlerden hatırlıyor.Bu hazırlık dolandırıcıların işini oldukça kolaylaştırmaktadır."



Devletin hiçbir kademesi böyle bir gerekçe ve yöntem ile sizden para talep etmez.


Başaran, bu nedenle vatandaşların özellikle önümüzdeki günlerde, "darbe soruşturması" konusunda kendileriyle temasa geçen kişilere karşı çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Vatandaşlarımız telefonla veya sosyal medya üzerinden kendileriyle temasa geçenlere itibar etmesinler. Teknoloji, arayan telefon numarasının ve e-posta gönderilen adresin değiştirilmesine imkan sağlamaktadır. Bu nedenle kendilerini arayan numara 155 veya e-postayı gönderen adres Emniyet Genel Müdürlüğü gibi görünse de bu sahte olabilir.


Haklarındaki işlemleri durdurmak için istenen paranın açıkça rüşvet olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla, böyle bir şeyin imkanı yok ama gerçek bir savcı veya polis bu parayı istese bile vatandaş bu sefer de rüşvet vermiş oluyor. Bu nedene bu tür taleplere kesinlikle itibar edilmemelidir.




Kendini polis veya savcı olarak tanıtan şahıs vatandaşa 'Sizinle birlikte gerçek darbecileri yakalayacağız. Operasyona destek olmanızı istiyoruz, parayı çekin götürün' gibi bir senaryo uydurabilir. Yine imkansız olmakla beraber, gerçekte bu tür bir operasyonun ortasında bulunmak hayati risk taşıyacağı için ne güvenlik güçleri vatandaşı böyle bir tehlikeye atar ne de vatandaşın bu riski alması mantıklı olur."



Emniyet Genel Müdürlüğü'nün veya Jandarma Genel Komutanlığının sosyal medya paylaşımları hakkında görüşünü almak isteyeceği kişileri telefonla aramayacağına veya doğrudan mesaj atmayacağına dikkati çeken Başaran, bu nedenle vatandaşların bu yollarla kendileriyle temasa geçen kişilere itibar etmemeleri gerektiğini anlattı.



Başaran, "Facebook'un güvenlik açığından ötürü hesabım üzerinde bulunan tüm verilerimin (IP, fotoğraflarım, paylaşımlarım vs.) çarpıtma yolu ve yasa dışı bir şekilde sahte kişilerce kullanılmasından ve doğabilecek tüm zararlardan ilgili Türk Ceza Kanunu maddeleri gereğince Facebook sorumludur." benzeri ibareler olan paylaşımların hukuki geçerliliğinin olmadığını ifade ederek,

"Kanunen şahıslar paylaşımlarından kendileri sorumludur. Bu nedenle bu paylaşımları yaparak dolandırıcıların işlerini kolaylaştırmamaya özen gösterilmelidir" diye konuştu.


Ben de yönetici olarak bu durumu üyelerimize açıklayıp uyarma gereği duydum
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Bookmarks

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:51.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz