Dilek Duası  

Go Back   Dilek Duası > PARANORMAL FORUM > Uzayın Gizemi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rüyada Karanlık Görmek Sky Rüyalarınız Neyi Anlatıyor 0 01-09-11 04:16

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 21-11-12, 21:30   #1 (permalink)
AKTİF ÜYE
 
mek444 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 22-08-12
Mesajlar: 207
Konular: 78
mek444 is on a distinguished road
Post Karanlık Galaksileri Tespit

Karanlık Galaksileri Tespit

Bilim insanları, Evren’in oluşumuna tanık olmuş bir kuasarın yardımıyla 12 ' 'karanlık galaksiyi' tespit etmeyi başardı.



Güneş'in iki milyar katı kütleye sahip olan ULAS J1120+0641 kuasarına ait çizim.

Gök bilimcilerin inandığı ilk teoriye göre, Evren ilk oluştuğunda, galaksilerin kaynağı olan gaz bulutlarıyla doluydu. Ancak nebula olarak adlandırılan bu kozmik yapıların tümü, sahip oldukları gazı yeterli güçte sıkıştırarak yıldızların oluşmasını sağlayacak kadar büyük değildi.

Bu durum, evrenin birçok köşesinde galaksi büyüklüğünde, çok az veya hiç yıldıza sahip olmayan, “karanlık galaksiler” oluşmasına neden oldu. Karanlık galaksileri bulmak son derece zor olsa da, Şili’deki Çok Büyük Teleskop’u (VLT) kullanan bir grup gök bilimci, evrenin ilk günlerinde oluştuğunu düşündükleri 12 karanlık galaksi adayı keşfetmiş olabilir. Tespitler doğru ise astronomi dünyası ilk galaksilerin oluşumu hakkında çok daha fazla bilgi edinebilir.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde araştırmacılar Sebastiano Cantalupo, Simon J. Lilly, ve Martin G. Haehnelt imzasıyla yayımlanan araştırmada, uzayın karanlık köşelerinden birinde gözlemledikleri kuasar hakkında bilgiler sundu. Olağanüstü bir enerjiye sahip olan veçok büyük miktarda mor ötesi (UV) ışın saçan dev bir kara delik olan kuasar, saçtığı UV ile karanlık galaksilerdeki gazları az da olsa aydınlatmayı başarıyor.


Cantalupo ve meslektaşları, tespit ettikleri karanlık galaksi adaylarının, Dünya’nın yakınlarındaki yıldızlara sahip galaksilerle aynı mesafede bulunan cüce galaksilerle aynı gaz yoğunluğuna sahip olduğunu düşünüyor. Gök bilimciler aynı zamanda, karanlık galaksilere ait olduğuna inandıkları gaz kütleleri tespit etti.



HD0109-3518 kuasarının etrafında keşfedilen karanlık galaksi adayları.

YILDIZIN DOĞUM YERİ “HALO”
Gözlemlenebilir evren (LSS) teorisine göre, Evren’in ilk dönemlerinde, karanlık madde yerçekimsel kuvvetin etkisiyle “halo” olarak bilinen kümelerde yoğunlaştı (Uzayın yaklaşık yüzde 80’inin kaplayan karanlık madde, ışığı ne emiyor ne de yayıyor). Eğer bir halo, yeterli kütleye erişirse, zamanla dönmeye başlayan bir disk halini alıyor ve yıldız oluşum süreci başlıyor. Gök bilimciler, yeni doğmuş galaksilerde bu oluşumu birçok kez tespit etti.

Ancak halo yeterli kütle ve büyüklüğe erişmezse, barındırdığı gaz sıkışmıyor ve yıldız oluşumu ya hiç başlamıyor, ya da yarım kalıyor. Yıldız oluşturmayan gaz bulutları, karanlık galaksiler olarak biliniyor ve düşük kütleye sahip halo’ların ortaya çıkma olasılığı daha yüksek kabul edildiği için, oldukça fazla sayıda karanlık galaksi olduğuna inanılıyor.

Gök bilimcilerin geliştirdikleri modele göre karanlık galaksilerin yine de yıldız oluşumunda rol oynama şansı var. Galaksilerin, birçok küçük galaksinin bir araya gelmesinen oluştuğu da biliniyor. Kısaca, karanlık galaksiler de bu oluşumun içinde yer alabilir. Modelde, karanlık galaksiler ağırlıklı olarak doğal hidrojen içeren kozmik yapılar olarak gösteriliyor. Bu maddenin, galaksi oluşumlarında uzak mesafelerden gözlenmesi son derece zor.



HE 1104-1805 kuasarı.

HİDROJENİ AYDINLATMAK
Gök bilimciler, 1987’den bu yana süren çalışmalarda, güçlü UV yayılımının karanlık galaksilerdeki doğal hidrojeni 122 nanometre (1.22×10-7 metre) dalga boyunda aydınlatabileceğini keşfetti. Bu dalga boyu, Lyman alfa (Ly?) emisyonu olrak biliniyor. Dev kara delikler çok yüksek miktarlarda UV saçarken, evrenin oluşumunda ortaya çıkan ve hala aktif olanlarına kuasar deniyor.

Cantalupo ve ekibi, araştırmalarını HD0109-3518 kuasarını saran bölgeye odakladı. Gökteki en parlak kuasarlardan biri oaln HD0109-3518, saçtığı rasyasyon sayesinde etrafında bulunması olası karanlık galaksileri aydınlatabilecek kapasiteye sahip.

VLT’nin Focal Reduce teleskoğu ve spektografını kullanan gök bilimciler, Ly? emisyonuyla 98 kozmik cisim belirledi. Yeni doğan yıldızların da önemli miktarda UV saçtığına dikkat eden gök bilimciler, yıldız oluşumu tespit ettikleri gaz bulutlarını eledi.

Astronomik görüntülerden kozmik cisimlerin listesini çıkarmak için kullanılan SExtractor programına başvuran araştırmacılar, kuasarın yakınlarında 12 karanlık galaksi adayı buldu. Bu galaksilerin, kuasarın içinde bulunduğu galaksinin dışında olduğu anlaşıldı. Radyasyon ile aydınlatılan galaksilerden üçünde, yerçekimsel kuvvetlerin çok tuhaf şekillere soktuğu gaz kümeleri tespit edildi.

Gök bilimciler, HD0109-3518’den çok daha uzak bir kusasarın etrafında 13 karanlık galaksi adayı daha keşfetti ancak bulundukları mesafe nedeniyle keşfin doğruluğu kesinlik kazanmadı. Karanlık galaksi araştırmalarının devam etmesiyle, araştırmacılar galaksilerin oluşumları hakkında yeni bilgiler elde etmeyi umuyor.
__________________

Aynı Filmi İzlemek Herzaman Heyecan Vermez
Dudaklardan Dökülen Her Söz Aşkı Bahşetmez
Bende Bilirdim Usul Usul Gelmeyi
Fakat Her Yol Aydınlığı Getirmez Getirmez.
mek444 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 15-06-14, 12:32   #2 (permalink)
 
zeytınn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 15-05-13
Mesajlar: 1.171
Konular: 73
zeytınn is on a distinguished road
Standart

teşekkürler...
__________________
Kalpler uyana, aşkınla yana..Can kurban sana Sultanım ALLAH..
zeytınn isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
galaksi hidrojen tespit


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:08.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz