Dilek Duası  

Go Back   Dilek Duası > DİLEKDUASI EVRENSEL ENERJİLER > Yoga Ve Meditasyon Konuları

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Melekler Ve Yardımcıları Hakkında nurcann Doğa Üstü Varlıklar 7 04-06-12 22:32
Cehennem Zebanileri Hakkında nurcann Ölüm Ve Sonrası Konular 5 10-12-11 03:29
Ruh ve Ötesi Hakkında Bilgiler nurcann Ölüm Ve Sonrası Konular 5 10-12-11 03:28
Az Konuşmak Hakkında nurcann Farkındalık Ve Bilinçaltı Konuları 5 10-12-11 02:51
Evliya Sevgisi Hakkında nurcann Tasavvuf 3 30-11-11 05:54

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 21-11-11, 22:53   #1 (permalink)
ÖZEL ÜYE
 
nurcann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 16-08-11
Mesajlar: 4.200
Konular: 1624
nurcann is on a distinguished road
Standart Mudralar Hakkında Detaylı Bilgi

Mudralar Hakkında Detaylı Bilgi

Mudralar hakkında merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz sevgili dilekduası.com üyelerimiz

Mudraların etkisi günlük sorunlardan, yüksek yaşlarda yeniden gençliğin dinçliğine kavuşmayı sağlamakdır. Klasik Mudralar genel olarak Kundalini enerjisinin uyandırılmasında, genişletilmiş şuur hallerini deneyimleyebilmek yani aydınlanmaya ulaşmak için uygulanmaktadır. Bunlar ancak deneyimli bir öğretmenden öğrenilebilir. Mudralar beden duruşları (Asanalar) ve nefes egzersizleri (Pranayamalar) birleştirilerek uygulanır. Mudralar, meditasyon için ideal bir ön çalışmadır.


(2)

Giriş

Yaşamın her bir karanlık, zor sorusunun ardında Tanrısal bilgelik kendini gizlemektedir. En derin karanlık soruların ardında yeni, muhteşem bir ışık kendini gizlemektedir.

Otto Stockmayer.
Mudralar bu ışığı bulmamızı sağlayacak bir kapı aralayarak içselleşmemizi sağlamamıza yardımcı olmaktadır.


(3)


MUDRALAR
Mudralar Doğu Bilgeliği’nin son yıllarda batı dünyasına yayılmış ve oldukça yaygın bir şekilde benimsenip kullanılmakta olan basit ve uygulanabilir teknikleri bizlere sunmuşlardır.



Parmak Mudralarının temel hareket ilkesi; ellerin ve parmakların her bir noktasının, bedenin ve beynin belli bir bölgesine karşılık olan bir tepki noktasına sahip olduğudur. Mudralar, bedeni ve beyni yansıtır.



Mudralar enerji santralleridir. Oturarak, yatarak, ayakta, yürürken ve gezerken her zaman ve her yerde uygulanabilirler.



Çeşitli hastalıkların ve ruhsal sorunların önüne geçilmesinde ve iyileştirilmesinde, nefes egzersizleri, telkinler, imgelemeler, şifalı bitkiler, beslenme, müzik ve renklerle güçlendirilir.



Mudra bir duruş, mühür ya da sembol olarak tanımlanır. Bedensel duruşlar, nefes teknikleri, göz pozisyonları vardır. Mudralar zihnimizin, ruhumuzun belli alanlarına hitap etmekte ve buna uygun etki oluşturmaktadır. Bedensel alanda da etkilidirler. Hatha Yoga’da 25 Mudra bilinmektedir; göz pozisyonları, beden duruşları (asanalar) ve beden şifreleri (Bandhalar)’dir. Özellikle Kundalini Yoga’da da, beden duruşlarının desteklenmesi için, el Mudraları uygulanmaktadır.Mudralar bizleri Kozmik Şuura bağlayan özel bir bağ oluşturur.


Mudraların Kaynağı


Mudralar, Hindistan’ın dinsel uygulamalarının değişmez parçasıdır. Hindu tanrılarının tasvirlerinde öneme sahiptirler. Tanrıların beden duruşlarının tanımlayıcı özellikleri mudralarla tasvir edilmiştir. Hint dansında da mudralar büyük öneme sahiptir. Eller, gözler ve beden hareketleriyle tüm dramalar oynanmakta veya dans şeklinde sunulmaktadır. Hint dansçısı elleriyle tüm evrenin yaşamını ifade eder. Mudraların spiritüel manası, kamil ifadesini Hint sanatında bulmaktadır. Belli mitolojik gerçekleri çağrıştırmaktadır.
Mudraların ortaya çıkış zamanları hakkında kesin fikir verici bir bilgi yoktur ancak çok eski diye nitelendirebileceğimiz, M.Ö. 4000 yıllarından daha önceki dönemlerde de var oldukları ve kullanıldıkları çeşitli kazılarda bulunmuş kalıntılardan anlaşılmaktadır.


Mudralar Nasıl, Nerede ve Ne Zaman Uygulanır?

Ellerin hareketliliğinin tüm bedenin üzerinde doğrudan etkisi vardır. Bedenin belli bir kısmında gerginlik varsa, ellerin belli noktalarında karşılığı bulunmakta ve kendini buraya yansıtmaktadır.




(4)

Mudralar; otururken, yatarken, ayaktayken ya da yürürken uygulanabilir. Sadece beden duruşumuzun simetrik ve merkezle dengede bulunması, gevşemiş ve rahat olması yeterlidir. Uygulama esnasında bir sandalyede oturuyorsanız, sırtınız dik olmalı ve ayaklarınız yere temas etmelidir.Eğer yatıyorsanız boynunuz rahat etmeli ve sıkışmamalıdır. Önemli olan rahat ve gevşemiş olmanızdır. Çünkü gerginlik ve kasılma içsel enerji akışını engeller. Mudralarla yapmaya çalıştığımız şey enerji akışını sağlamaktır.



Uygulama esnasında yürüyorsanız; sakin, ritmik, uygun adımlar atmalısınız. Ayaktaysanız; bacaklarınız kalça genişliğinde birbirinden ayrı, dizler rahat ve ayak uçları karşıya bakıyor olmalıdır.
Mudra meditasyon esnasında uygulanabilir. Bu sayede meditasyon süresini uzatabilirsiniz. Meditasyonda enerji akışını Mudra uygulaması sayesinde enerji akışını kontrol edebilirsiniz.
Mudralar meditatif bir ortamda ve dengeli bir atmosferde uygulanmalıdır. Mudralar aracılığı ile enerji alanlarını pozitif anlamda uyarılmaktadır.
Mudraları uygularken kendi içimize dönüyor olmamıza dikkat etmeliyiz. Her gün birkaç dakika da olsa sesiz ana ihtiyacımız vardır. Önemli olan zamanın uzunluğu değil sessizliğin niteliğidir.
Sabah uyandıktan bir iki dakika sonra ve gece uyku saatinden bir iki dakika önce, yemekten sonra, işinizin dinlenme aralarında Mudralar uygulanabilir.Ama en uygunu sesiz ve meditatif bir ortamdır.
Mudralar birbiri ardına rastgele uygulanmamalıdır. Her seferinde bir Mudra seçin ya da en fazla üç; bunlar belli zaman ve plana göre uygulanmalıdır. Hintli Mudra araştırmacısı Dev Keshav günde 45 dakikalık bir Mudra tavsiye etmektedir. Bu 45 dakika, 15 dakikalık zaman bölümlerine ayrılabilir.Mudranın etkisini görmek istiyorsak günlük olarak ayarlı aynı saatlerde, aynı sürede uygulanması uygun görülmektedir.Mudralar istenilen sonuç alındığında bırakılmalıdır. Örneğin; bir yerimiz ağrıyor ve ağrı merkeziyle ilgili Mudrayı uyguladıysak etkisini gördüysek Mudra uygulamasını bırakmalıyız. Diğer mudralar günde 2 veya 4 kez, 3 ila 30 dakika arasında uygulanmalıdır.


(5)
HASTA MUDRA

Sanskritçe'de Hasta "el", Mudrada kelime anlamı olarak "kilit, mühür" demektir. Yoga çalışmalarındaki anlamı ise tesir tarzı bilinen, denenmiş, niteliği anlaşılmış kavramı ifade etmektedir. Ancak, Yoga ve meditasyon çalışmalarında kullanılan ve özel anlamlar taşıyan el duruşlarının yanında beden duruşları da Mudra olarak adlandırılır.

Hasta Mudra çalışmalarında, her parmağın duruş ya da tutuluş şeklinin ayrı bir anlamı vardır. Ayrıca, parmakların kendisinden çok uzak olsa da, belli organlar ve enerji merkezleri ile ilişki içinde oldukları, onların dışa açılan kapıları olduğu kabul edilmektedir. O merkezin ya da organın enerjisi bu noktadan dışa açılabildiği gibi enerji yine bu noktadan içe de alınabilir

Parmak Mudraları iki ayrı gurup altında toplayabiliriz. Bunlardan Hasta Mudra olarak adlandırılan el hareketleridir. Diğeri ise enerji çalışmalarında, konsantrasyon çalışmalarında ve meditasyon çalışmalarında uygulanan, el hareketleridir. Tam meditasyon çalışmalarında ellerin duruş şekli ‘Dhyana-Hasta-Mudra’ adı ile anılmaktadır ve ellerde kapalı bir devre meydana getirerek vücutta toplanan enerjinin dışa kaçmasını önlemek amacına hizmet etmektedirler.

Burada ilk olarak her parmağın Tattva olarak adlandırılan evrensel beş elementin bir tanesi ile bağlantısı olduğunu ve bu elementlerin ifade ettiği şuur hallerini sembolize etmek için kullanılmaktadır.

Tattva' lar aşağıdaki sıralanış şekillerine göre yukarıdan aşağıya inildikçe incelen şuur hallerini ifade etmektedirler.

Prithivi Tattva Toprak elementi

Yüzük Parmağı

Apas Tattva Su elementi

Küçük Parmak

Agni Tattva Ateş elementi

Baş Parmak

Vaayu Tattva Hava elementi

İşaret parmağı

Akaşa Tattva Eterik element

Orta parmak

(6)
Her elin 5 parmağı ayrı bir enerjiyi temsil eder.

Başparmak, solar pleksus çakrası (göğüs kemiğinin altından göbek deliğine kadar)

İşaret parmağı, kalp çakrası

Orta parmak, boğaz çakrası

Yüzük parmağı, kök çakra (genital organların merkezine)

Serçe parmak, sakral çakraya (karın çakrası) denk gelir.

Parmakların anlamları ve adları ekol farklılıklarına bağlı olarak değişiklikler göstermektedir ve bu konuda bir kesinlikten söz edilemez.


Ganesha-Mudra (Fil Başlı Tanrı)

Sol elin iç tarafı dışa dönük olarak göğsün önünde tutulur, parmaklar bükülür. Sağ elin sırt tarafı dışa dönük olarak sol elin parmakları tutulur. Eller kalp hizasında ğöğüse yakın tutulur. Nefes verirken, ellerin kavrayışını gevşetmeden güçlüce çekilir. Nefes alırken bedendeki tüm kaslar gevşetilir.Sağ elin iç tarafı dışa dönük olarak tekrarlanır.

Bu Mudra kalbi uyarır; kalp kaslarını güçlendirir. Bronşları açarak bu bölgedeki kasılmaları çözer. Dördüncü çakrayı açar ve cesaret, güven ve insanlara karşı açık olmamızı sağlar.

(7) Ushas –Mudra (Şafak Tanrısı)


Sağ baş parmağı, sol baş parmağı üstte olacak şekilde iç içe geçirilir.Sol baş parmağına sağ baş parmağı ile hafifçe bastırılır.
Kadınlar sağ baş parmağı, sol baş parmağının üzerinde olması gerekir.
Bu Mudra ikinci çakramızın cinsel enerjisini toplayarak onu daha üst merkezlerde bulunan enerji merkezlerine yönlendirir.

Pushan-Mudra (Ateş Rahibi)


1.ŞEKİL 2.ŞEKİL

Güneş tanrısı Pushan’a adanmıştır; risk tanrısı da denir.
Sağ el baş parmağı, işaret parmağı ve orta parmakla uç uca getirilir; diğer parmaklar düz olur. (Şekil-1)

Sol el baş parmağı, orta parmak ve yüzük parmağıyla uç uca getirilir, diğer parmaklar düz olur. (Şekil-2)

Bu Mudra bir elin duruşuyla algıyı almayı ve diğer elin duruşu ile akışına bırakmayı, teslim etmeyi ve terk etmeyi temsil eder. Mide, karaciğer, dalak ve safra kesesinin bulundukları bölgede rahatlatıcı etki oluşturmaktadır. Akut bulantılarında, deniz hastalıklarında, gaz sorunlarında ve yemek sonrası dolgunluk hissinde etki gösterir.


(8) Pran-Mudra(Can-Mudrası)


Her iki el : Baş parmak, yüzük parmak ve serçe parmaklarını uçları birleştirilir; diğer parmaklar uzatılır. Pran-Mudra kök çakrasını harekete geçirir Bu parmak tutuşu aracılığı ile kalça kemiği tabanında yatan enerji uyarılmaktadır.Bu Mudra canlılığı artırır; görme yetisini güçlendirir. Zihinsel ve ruhsal alanda sebat, azim, kendine güven duygusu, yeniden başlama cesareti olayların üstesinden gelebilme gücü vermektedir.

Linga-Mudra(Dik-Mudra)


Her iki el avuçları birbirine yapıştırılır; parmaklar iç içe geçirilir; baş parmaklardan biri dik tutulur; diğer elin baş işaret parmak uçları birleştirilerek çembere alınır.
Bu Mudra öksürüğe, üşütme, göğüs iltihaplanmalarına karşı direnç gücünü artırır; akciğerde toplanmış balgamları çözer.
Apan-Mudra(Enerji-Mudrası)


Her iki el baş parmağı, orta ve yüzük parmakları ile bir araya getirilir; diğer parmaklar uzatılır.

Apana-Mudra aynı zamanda ağaç elementini uyarmaktadır. Karaciğer ve safra kesesi bu elementin altında sınıflandırılmaktadır. Apana-Mudra ruh hallerini dengeleyici etkisi vardır. Sabır, rahatlık, güven, içsel denge ve huzur sunar.


(9) Shankh-Mudra(Midye –Mudrası)


Sol baş parmağı sağ elin dört uzun parmağı ile kavranıp, sağ baş parmakla uzatılmış olan orta parmağa dokunulur. Eller göğüs kemiğinin önünde tutulur.
Bu Mudra Hint mabetlerinde uygulanan ritüellerde kullanılmaktadır. Boğaz sorunlarını uzaklaştırır. Bu Mudra “OM” ile seslendirilerek uygulanırsa sakinleştirir.


Vayu-Mudra (Rüzgar-Mudrası)


Her iki el işaret parmağı bükülüp ucu köküne değecek şekilde, baş parmakla işaret parmağına hafifçe baskı uygulanır.
Bu Mudra bedendeki gazı ve şişkinlik hissini engeller
Shunya-Mudra(Gök-Mudrası)

Her iki el orta parmağı bükülür; köküne değecek şekilde ve baş parmakla hafifçe baskı uygulanır. Diğer parmaklar uzatılır.
Bu Mudra, kulak ve işitme sorunlarına karşı özel bir uygulamadır. Kulak ağrılarını çabuk geçirir.

(10) Prithivi-Mudra (Toprak-Mudrası)


Her iki el, baş parmağı yüzük parmağı ile uçları hafif baskıyla birleştirilir.
Prithivi-Mudra Kök Çakradaki enerji açıklarını giderir. Koku duygusunu geliştirir; tırnaklara, deriye, saça ve kemiklere iyi gelir.


Varuna-Mudra (Varuna Su Tanrısı)

Sağ el serçe parmak ucunu, baş parmağın etli kısmına değecek şekilde bükülür sağ elin baş parmağının üstüne yerleştirilir. Sol baş parmağınızla iki parmağın üstüne hafifçe baskı uygulanır. Sol el sağ el yumuşak bir şekilde alttan sarılır.
Midede ya da akciğerde fazla balgam ya da salgı biriktiğinde uygulanabilir.
Bhudi-Mudra (Sıvı Mudrası)



Her iki el; Baş parmağı ve serçe parmak uçları birleştirilir, diğer parmaklar uzatılır.
Bedendeki sıvı, beden ağırlığının yarısını aşar ve Bhudi-Mudra, sıvı tasarrufunu düzenler; yeniler ve dengesini korur. Ağız kurumalarına, kuru ve yanan gözlere, böbrek ve mesane bölgesindeki rahatsızlıklara karşı kullanılabilir.



(11) Apan Vayu-Mudra(Cankurtaran da denir; kalp krizlerinde ilk yardım)


Her iki el; işaret parmağı bükülür; ucuyla baş parmağın etli kısmına dokunulur. Aynı zamanda orta ve yüzük parmaklarının uçları baş parmağın ucuna dokunulur; diğer parmak uzatılır.
Bu Mudra genel olarak kalbin şifa bulması ve güçlendirilmesi için de uygulanır.
Kundalini-Mudra




Ellerle gevşek yumruk oluşturulur, sol işaret parmağı uzatılır ve bunu sağ yumruğun altından içine yerleştirilir. Baş parmağın ucunu sol işaret parmağının ucuna yerleştirilir. Karnın önünde tutulur.

Kozmik ruh ile bireysel ruhun birleşmesidir.
Ksepana-Mudra (Boşalma ve serbest bırakma hareketi)



İşaret parmakları düz olarak birleştirilir, diğer parmaklar birbirine geçirilip parmak uçları ellerin sırt tarafına yerleştirilir. Ellerin arasında küçük bir boşluk bırakılır; oturma pozisyonunda işaret parmakları yeri gösteriyor olmalı, yatar pozisyonda ise ayakları gösteriyor olmalı.
Bu Mudra kalın bağırsağı uyarır, derideki ve akciğerdeki tüketilmiş enerjiyi dışarı atar.


(12) Garuda-Mudra (Garuda,Mistik Kuş)

Sağ el sol elin üstünde ve baş parmaklar birbirine kenetlenmiş olarak alt karın bölgesinde nefes alıp verme süresi kadar tutulur. Sonra göbek deliğine kaydırılır, ardından mide boşluğunun üzerine yerleştirilir. Sol el göğüs kemiğinin üzerine koyulur. Eller omuz yönünde döndürülür ve parmaklar açılır.

Bu Mudra kan akışını ve dolaşımı hareketlendirir.


Hakini-Mudra (Hakini- Alın Çakrası İlahi)


Tüm parmakların uçları birleştirilir. Bu parmak duruşu, bilimsel açıdan incelenmiştir. Araştırma sonucu, sol ve sağ beyin yarılarının birlikte çalışmalarını desteklediği keşfedilmiştir. Hafıza ve beceri kurslarında önerilmektedir.

Chin Mudra(Bilinç Mudrası )

Baş parmak ucu ile işaret parmak uçları birbirine değdirilir; diğer parmaklar uzatılır; eller gevşek baldırda tutulur. Svadhistana bölgesini açar. Özellikle kabızlığa iyi geliyor.

Hatha Yoga’nın en tanınmış el tutuşlarıdır ve bedensel, zihinsel ve ruhsal alanda etki etmektedirler. Bu tutuşlar, insan şuurunun (işaret parmağı) Kozmik Şuura (baş parmak) olan bağlılığını temsil etmektedir.


(13) Jnana Mudra (Bilgelik Mudrası )

Baş parmak ucu ile işaret parmak uçları birbirine değdirilir; diğer parmaklar uzatılır; eller gevşek baldırda tutulur. Eller göğe doğru tutulur.

Chinmaya Mudra (Tezahür Etmiş Bilinç Simgesi)


İşaret ve başparmağın uçları hafifçe birleştirilir; diğer parmaklar kapalıdır. Mide çakrasını açar.

Adi Mudra (Temel Simge)


Önce başparmak avuç içine saklanır ve sonra diğer parmaklar başparmağı örtecek şekilde yumruk yapılır. Udana (5-6-7.çakra bölgesi) bölgesindeki enerjiyi açar.

Brahma Mudra (Evrensel Ruh)
Başparmak avuç içine saklanır ve sonra diğer parmaklar başparmağı örtecek şekilde yumruk yapılır, yumruk yukarı dönüktür. Om meditasyonunda kullanılır.


(14) Atmanjali-Namaskar -Mudra (Dua Ediş Duruşu)

Avuç içleri birbirine yapışık ve parmaklar kapalı olarak eller ğöğüste tutulur.Anlamı sevgiyle saygıyla karşımızdakini selamlamaktır..

Sol elimiz evrensel duygu, düşüncenin ve simgesidir. Sağ elimiz dünyasal duygu, düşünce ve eylemlerimizin simgesidir.

Bu Mudra uyum, denge, rahatlık, sessizlik , ve huzur verir. Tanrısal olana kalbinizin dileğini gerçekleştirmesi için bir dilekte bulunduğunuzda bu mudra ile destekleyebilirsiniz.

Dhyani-Mudra (Meditasyon Duruşu)


Sol el sağ elin içinde ve baş parmaklar birbirine değiyor olmalıdır.

Bu mudra, insanın içsel olarak huzur içinde, arı ve spiritüel yolda ihtiyaç duyduğu şeyleri alabilmesi için içini boş tutmakta olduğunu temsil eder.


(15) KAFA MUDRALARI

Yoni Mudra (İç Kaynağın Mührü)

Pratyahara da kullanılır. Duyu kontrolüdür.Dışarıya kapatmaktır.Vijnanamaya koşanın farkına varmaktır. Dokuz deliği kapatmaktır. Önemli olan ida ve pingalayı kapatmaktır.

Meditasyon oturuşlarından biri uygulanarak, ritmik ve derin nefes alınır. Nefes tutulur. Baş parmakla kulaklar, işaret parmaklarıyla gözler, orta parmakla burun deliği kapatılır. Dudağı kapatmak için yüzük parmağı üst ve serçe parmağı alt dudağa değdirilir. Orta parmak burundan hafif kaldırılır ve yavaşça nefes verilir; diğer parmaklar sabit tutulur. Nefes alınır ve burun delikleri tekrar kapatılır.

İda ve pingala nadi, burun bölgesindeki enerji kanallarıdır. Bu yolla alınacak süptil hayat enerjisi de vardır. Sushumma nadi isimli ana enerji kanalının solunda ida nadi, sağında ise pingala nadi adında iki kanal daha bulunur. Pingala nadi kanalı sağ, ida nadi kanalı ise sol burun deliğinden başlayarak kuyruk sokumuna kadar iner. Yine, Güneş enerjisi pingala nadi kanalından, Ay enerjisi de ida nadi kanalından akmaktadır. Evrensel ruh olan kozmik hayat enerjisi nefes alırken hava ile birlikte vücuda girmektedir. İnsan nefes aldıkça akciğerleri oksijenle, bio-enerji kanallarını ise kozmik enerji ile doldurmaktadır. Nefes konusunun tüm mistik öğretilerde neden bu kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz.


(16) Shambhavi Mudra (Üçüncü Göze Odaklanma )

Omurga düz konuma getirilir (dik oturun); baş dik tutulur ve çene hafifçe dışa doğru çıkarılır. Bu hareket omurga ile başın hizalanmasını sağlayacaktır. Baş dik bir şekilde ve gözler üçüncü göze bakarcasına (kaşlara doğru) bakılır. Bu göz pozisyonuna "shambhavi yoga mudra" denilmektedir. Eller rahat bir şekilde dizlerin üzerine koyulur. Olabildiğince rahatsızlık derecesine gelmeyecek kadar hareketsiz kalınmalıdır.


Bu göz pozisyonundayken gözler kapatılır. Rahatsız olacak kadar zorlanmamalıdır. Meditasyon tamamladığında avuçlar ısıtılmak için birbirine sürtülür; gözlerin üzerine yerleştirilir ve yavaşça gözler açılır. Bu hareket gözleri rahatlatıp kasların gevşemesini sağlayacaktır.

Balık asanasında (matsyasana) kullanılır. Göz tansiyonu olanlar, katarakt ameliyatı olanlar dikkatli yapmalıdırlar. Baygınlık hissi olur; bu doğru yapıldığı anlamına gelir


(17) Agoçari Mudra (Burnun ucuna Odaklanma)

Burnun ucuna bakmaktır. Ruhsal sıçramayı kafa mudraları yapar. Bilinmeyen ve görünmeyeni görmememizi sağlar. Kök çakrayı açar, sabahları yapılır. Meditasyon oturuşlarından birini uygulayıp eller baldıra koyulur. 1 dakika ile başlayıp, yavaş yavaş arttırılır. Nefes alınır ve vermek isteyene kadar nefes tutulur. Muladhara (toprak) çakradan nefes alınır; tutulur; sonra verilir. Konsantrasyonu güçlendirir; sinir sistemini sakinleştirir ve kök çakrayı uyarır.


Khechari Mudra (Dil Kiliti)

Bilincin göğe doğru hareket etmesi demektir. Dil kilidi anlamına gelir. Eğer yaparken ağzınızın tadı acırsa bırakılır. Sistemde çok toksin var demektir.(fiziksel ve ruhsal takıntılar) Ağzın tadı tatlılaşmaya başlarsa açılıyor demektir. Bindu çakrayı tetikler. (Saçın döndüğü bölge) Bindu çakradan genize bir damlanın damladığı söylenir. Buna nektar denir. Ağzın tadı dediğimiz budur. Bindu çakra, damak(lalahan çakra) ve 2. çakra arasında bir nadi vardır. Bunlar birbirine bağlıdır.
(2. çakranın enerjisi, erkek ve dişi enerjinin bedende harmanlanmasıdır. aybaşı kanaması 2. çakraysa,sperm,tepe,çakradır.)
Bu sistemde bir bozukluk varsa ağzın tadı bozulur. Bu mudra, bu sistemi oturtur.Bu nektar damla damlar ve yeterli olduğunda metabolizma durur. Eğer yeterli değilse mesela thyroid ortaya çıkabilir. Bu damlama belirli yoğunluğa ulaştığında oksijene gerek kalmaz.


(18) BEDEN MUDRALARI

Yoga Mudra (Birliğin Mührü)

Vajrasana ve ya bağdaş kurulur. Kadınlar sol eliyle sağ kol bileğini tutup çeker; ele chin mudra uygulanır. Erkekler tam tersini yapar. Öne doğru eğilip alın yere değdirilir; tek hamlede gövde kaldırılır. Ritim tutularak yapılır. Boyun fıtığı olanlar kafasını bloğa koyabilir. Ajna çakra açılır. Çift kez yapılmaz 9 veya katları olmalıdır. En mükemmel 27 kezdir. Zihin boş olmalıdır. Meditasyona girilir. Çok yorgun olunduğu zaman yapılabilir.


Padmasana Mudra(Lotus Duruşu)

Sanskritçe' de "padma" lotus, nilüfer çiçeği anlamını taşımaktadır, dolayısı ile oturuşta lotus duruşu olarak adlandırılmaktadır.

Padma-asana çalışması oldukça uğraş gerektirecek bir oturuş şeklidir, genelde meditasyon çalışmalarında bu oturuşun kullanılması istenilir ve "tam lotus" olarak adlandırılır.

Oturuş şekli düzenli olarak yapıldığında ve nefes çalışmaları ile diğer çalışmalarda kullanıldığında vücudun hem fiziksel hem de kimyasal olarak yıpranmasının önlendiği görüşü kuvvetlidir. Padma-asana oturuş şekli ile vücudun içinde süptil olarak var olduğu düşünülen Nadi adı ile anılan enerji kanalları açılır, vücudumuzda var olup da kullanamadığımız, Kundalini konusunda deneyimleyebileceğimiz enerjimiz omurgamız çevresine yayılarak başımıza doğru yükselir.



(19)
Aşvini Mudra(Atı Yönetmek)
Aşva Sanskrit dilinde "at" anlamına gelir. Aşvini ise "atı yönetmek" olarak değerlendirilmektedir.

Aşvini Mudra, hem Kundalini hem de Bandha çalışmalarında kullanılacağı için en iyi şekilde öğrenilmesi, sık sık tekrar edilerek deneyim kazanılması ve en iyi şekilde uygulanması gerekir.

Aşvini Mudra çalışması karın kasları ile birlikte anüs kaslarını da sıkarak kontrol altına alınması ve anüsün içe çekilmesi ile oluşturulur. Hemoroide iyi gelir; enerjinin bedenden sızmasına engel olur. Pascimottasana, kedi, sarvangasana, danurasana, ustrasana, şirsana asanalarında uygulanır.

Viparita Karani (Ters Dönük)

Beden mudrasıdır. Viparita “dönük” anlamına gelir ve bu duruş sırt üstü uygulanan bir pozisyondur.

Katlanmış battaniyeyi duvarın önünde üst üste koyarak yüksekçe bir destek oluşturulur. Sol kalça bu desteğin üzerinde, kaba etler duvara yakın, dizler bükülü olacak şekilde yan tarafa doğru yere yatıp, sırt üstüne doğru yuvarlanıp dönülür ve bir hamlede bacaklar duvara yaslanır. Bacak duvarda, sırtın alt kısmıyla kuyruk sokumu kemiği yerde desteğin üstünde, gövdenin geri kalan kısmı yerde dinlendirilir. Kollar yatay ve avuçlar yukarı dönük olarak yana doğru uzatılır. Duruşu sona erdirirken, ayaklar duvardayken dizler bükülür ve sırt yerde olacak şekilde odanın ortasına doğru vücut itilir. Sonra gövde sağ tarafa doğru döndürülür; eller kullanılarak yer itilir ve oturur konuma geçilir.

Bacaklardaki sıvıyı boşaltır, karnı ve kasıkları yumuşatır, yerçekimi etkilerini tersine çevirir, kan ve lenf akışını tersine çevirir. Kalbi ve beyni dinlendirir, yorgun bacakları rahatlatır, varise iyi gelir. Beden yeniden enerji sağlar ve bedeni gevşetir. Tiroid problemlerine iyi gelir. Vishuda çakrayı arındırır. Aurayı aydınlatır.

Yüksek tansiyon ve kalp hastaları dikkatli olmalıdırlar. 15 dakikayı geçmemelidir.

alıntıdır
sevgiler
nurcann isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 22-11-11, 05:21   #2 (permalink)
TECRÜBELİ ÜYE
 
Üyelik tarihi: 16-11-11
Mesajlar: 1.528
Konular: 0
birkul is on a distinguished road
Standart

faydalı bir konu teşekkür ederiz emeğinize sağlık
birkul isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 22-11-11, 06:08   #3 (permalink)
TECRÜBELİ ÜYE
 
Üyelik tarihi: 19-11-11
Mesajlar: 1.534
Konular: 0
varol is on a distinguished road
Standart

teşekkürler elinize sağlık site ve konular çok faydalı
varol isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 29-11-11, 03:12   #4 (permalink)
ÖZEL ÜYE
 
nurcann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 16-08-11
Mesajlar: 4.200
Konular: 1624
nurcann is on a distinguished road
Standart

ben teşekkür ederim arkadaşlar güzel yorumlarınız için
nurcann isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 09-12-11, 18:56   #5 (permalink)
TECRÜBELİ ÜYE
 
Üyelik tarihi: 09-12-11
Mesajlar: 1.186
Konular: 0
ravza is on a distinguished road
Standart

selamlar olsun herkese bende aranıza katıldım konular harika
ravza isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 10-12-11, 02:39   #6 (permalink)
ÖZEL ÜYE
 
nurcann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 16-08-11
Mesajlar: 4.200
Konular: 1624
nurcann is on a distinguished road
Standart

dilekduası na hoşgeldiniz iyi forumlar dilerim
nurcann isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
mudralar

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:13.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz