Tekil Mesaj gösterimi
Okunmamış 01-02-13, 17:11   #1 (permalink)
SUMASALI
TECRÜBELİ ÜYE
 
SUMASALI - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 30-09-12
Mesajlar: 1.478
Konular: 421
SUMASALI is on a distinguished road
Standart Günlük zikir dua ve ameller

Günlük zikir dua ve ameller

Kulun, her gece ve gündüz için belirlediği bir virdi olmalıdır. Bunun en azı hadisi şeriflerde yer alan zikir çeşitlerinden birinin dokuz yüz defa okunmasıdır. Mesela bunlardan birisi şu tesbihtir:



Kim bunu günde yüz defa okursa, Rasulullah (s.a.v)’dan rivayet edilen bir hadise göre; o gün, kimse kendisinden faziletli bir amel yapmamış olur.442


Aşağıdaki tesbihat, her gün ve her gecede yüzer defa okunmalıdır. Daha fazla okunursa ayrı bir fazilet olur. Bunlar, kişi için günlük olarak belirlenmiş bir vird olmalıdır.

Yüz defa: Sübhânellahi velhamdü lillahi ve lâ ilâhe illallâhu vellahu Ekber ve Tebârekellahu

Yüz defa: Allahümme Salli Alâ Muhammedin Abdike ve Nebiyyike ve Rasûliken-Nebiyyil-Ümmiyyi

Yüz defa: Esteğfirullahel-Hayyel-Kayyûm ve Es’elühüt-Tevbete

Yüz defa: Sübhânellahil-Azîm ve bihamdih

Yüz defa: Lâ ilâhe illallâhul-Melikül-Hakkul-Mübîn

Yüz defa: Mâ şâ Allah lâ kuvvete illa billah

Sahabe-i Kiram arasında günlük virdi on iki bin tesbih olanlar olduğu gibi, Tabiun içerisinde de günlük virdi, otuz bin tesbih olanlar vardı.

İbrahim b. Edhem, Abdal’ın birinin şöyle dediğini rivayet etmiştir:

“Bir gece kalkıp deniz kenarında namaz kılmaya başladım. Yüksek sesle yapılan bir tesbih duyuyor ama, hiç kimseyi göremiyordum. Bunun üzerine: “Sen kimsin, sesini duyuyor ama seni göremiyorum?” dedim. Şu cevabı verdi:

“Ben, yaratıldığımdan beri, bu denizde işittiğin tesbihatı yapmakla Allah tarafından görevlendirilmiş bir meleğim.” Ben: Peki, ismin nedir? Dedim: “Muheyhuyâîl” karşılığını verdi. Bu tesbihatı yapanın alacağı sevap nedir? diye sordum. Şöyle dedi: “Bunu yüz defa okuyan kimse, cenneti görmeden veya cennet kendisine gösterilmeden ölmez.” Tesbihat şudur:



Kulun, belirli bir namaz virdinin olması güzeldir. Nitekim Tabiûn’dan günlük namaz virdi üçyüz, dört yüz rekat olanlar vardır. Hatta onlardan bazıları günlük olarak altı yüz ila bin rekat namaz kılıyordu. Günlük namazla ilgili rivayetlere göre en azı, yüz rekattır.

Kürz b. Vebre Mekke’de ikamet ediyordu. Her gün ve her gece Kabe-i Muazzama’yı yetmiş defa tavaf ediyordu. Bunu hesap ettik, on fersahlık bir yol kadar olduğunu gördük. Bu kadar tavaf esnasında, ayrıca ikiyüz seksen rekat namaz kıldığı da malumdur. Bu arada her gün ve her gece birer hatim indiriyordu.

Hişam b. Urve şöyle demiştir: “Babam günlük olarak belirlediği Kur’an hizbini okuduğu gibi, tesbih virdini de hiç aksatmıyordu.”

Beş vakit namazdan sonraki yüz tesbihatı ve yatmadan önce okunan yüz tesbihatı terk etmemelidir.

Ayrıca her sabah ve akşam “göklerin ve yerlerin anahtarları Onundur.”443
ayeti ile ilgili olarak rivayet edilen tesbihatı okumaya devam etmelidir. Çünkü, bunun büyük sevabı vardır. Rivayet edildiğine göre Hz. Osman, Hz. Rasulullah’a (s.a.v) bu ayetin tefsirinden sorunca Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Şu ana kadar, bana kimsenin sormadığı bir şeyden sordun. Bu anahtarlar şu zikirlerdir:



“Kim, bunu akşam ve sabah, on defa okursa, kendisine altı haslet verilir:

1- İblis ve ordusundan korunur.
2- Kendisine çok fazla ecir ve sevap verilir.
3- Cennet derecesi bir kat daha yükseltilir.
4- Yüce Allah onu hurilerle evlendirir.
5- Ölümü anında oniki melek hazır olur.
6- Hac ve umre yapmış gibi sevap kazanır.”
444


Bu ayetin tefsiri ile ilgili bize, başka bir kavil nakledilmiştir. Bu rivayette, “cennet ehlinin hazinesi” ifadesi yer almaktadır. Bu, ona ilave edilirse; rivayetler cem edilmiş ve iki fazilet elde edilmiş olur. Bunu, Abdurrahman b. Leyla, Osman b. Affan’dan rivayet etmiştir. Buna göre; Hz. Osman, Nebî’ye (s.a) bir takım meseleler sordu ve O bunları cevaplandırdı. Bu arada Ona: “Göklerin ve yerin anahtarları nedir?” diye sordu. Rasululah şöyle buyurdu:

“Kulun şunları okumasıdır:

Lâ ilâhe illallah Muhammedür-rasulullah Cennet ehlinin hazinesine gelince, o kulun şu duayı okumasıdır.




Sonra Rasulullah (s.a.v) Hz. Osman’a şöyle buyurdu:

”Ey Osman! Kim bunu her gün on defa okursa, kendisine altı haslet verilir: Cenab-ı Hak onu İblis’ten ve yandaşlarından muhafaza eder. Şehit olarak vefat eder. Cenab-ı Hak ona cennette bir saray inşa eder. Sanki Tevrat’ı, İncil’i, Zebur’u ve Kur’an’ı okumuş gibi sevap kazanır. Ayrıca İsmail (a.s) evladından sekiz köleyi Allah rızası için azat etmiş gibi sevap elde eder.”445


Sâffat suresinin son üç ayeti ile Rûm suresinin 17-18 ve 19. ayetlerini her farz veya nafile namazda okur. Çünkü bunda, büyük sevap vardır.

Ayrıca her gün, erkek ve kadın müminler için elli defa istiğfar eder. Bunun yirmi beşini sabahleyin, yirmi beşini de defa akşamleyin yapar. Bu konuda rivayet edilen bir habere göre, buna devam edenler, Abdal’den446 yazılırlar. Bize nakledilen bir rivayete göre, okunacak istiğfar duası şudur:



Bu istiğfarı, teşehhüd esnasında da okuyabilir. Her on defa okumasında, şu duayı ilave eder:

“Allahüme’slıh ümmete Muhammedin, Allahüme’rham ümmete Muhammedin, Allahümme ferric an ümmeti Muhammedin (s.a.v)”

Denilir ki: “Kim, bunu her gün okursa, kendisine Abdal’ın sevabı yazılır.”

Akşam ve sabah şu duayı üç defa okur:



Bunu okumakla, vücudunun günlük şükür görevini yerine getirmiş olur.
Kişi, uykudan uyandığında ve her uykuya yatmak istediğinde şu duayı okumalıdır:



Bunu okuyan, Allah tarafından korunur ve şeytandan muhafaza edilir. Rivayet edildiğine göre, kim bu duayı Arefe günü güneş batmadan önce, yüz defa okursa yüce Allah, Arş’ın üzerinden şöyle seslenir:

“Beni razı ettin, Bana da seni razı etmek hak oldu. Artık ne istersen iste, sana vereceğim.”

Şu duayı, her akşam ve sabah yedi defa okumalıdır:

Hasbiyellahu Lâ ilâhe illa Hû aleyhi tevekkeltü vehüve Rabbü’l-Arşil Azim.447

Bunu okuduktan sonra, yedi defa Cenab-ı Hak’tan Cennet’i ister ve Cehennem’den O’na sığınır.

Ezan okunurken, müezzinin söylediklerini aynen tekrar etmeli ve ezandan sonra şu duayı okumalıdır:
448



Eğer okunan ezan sabah veya akşam ezanı ise , bu duaya şunu ilave eder.449



Bundan sonra, istediği şeyler hakkında Cenab-ı Hakk’a dua ve niyazda bulunur. Ezan ile kamet arasını, dua ve namaz konusunda bir ganimet bilmelidir. Bu, müstehaptır. Aşağıdaki duayı, kıymetini bilerek okumaya devam etmeli, bunu kendisi için bir şiar edinmelidir. Bu dua, Ebdal’ın kendi aralarında okudukları ve hiç terk etmedikleri bir duadır:



Zikrettiğimiz bu duaların faziletleri hakkında Rasulullah’dan (s.a.v) bir çok haber nakledilmiştir. Ayrıca bu konuda Sahabe-i Kiram’dan ve Tabiun’den gelen rivayetler de vardır. Konumuz, bunların faziletlerini zikretmek olmadığından, bu kadarla yetiniyoruz. Çünkü bizim maksadımız, amel etmek isteyenler için yapılacak zikirleri açıklamaktır.

Kişi, gece veya gündüz uykudan her uyandığında misvak kullanmayı ihmal etmemelidir. Denilir ki misvak, oruç tutanın en hayırlı hasletidir. Ancak ikindiden sonra misvak kullanmaz. Çünkü, ondan sonra kullanılması oruçlu için mekruhtur.
Bir hadiste şöyle buyrulmuştur:

“Ağzınızı misvakla temizleyiniz. Çünkü ağız Kur’an’ın çıkış yoludur.”450


Bir başka hadisi şerifte:

“Misvak, ağzı temizler ve Cenab-ı Hakk’ın rızasına vesile olur.”451
buyurulmuştur. Yine bir haberde:

“Misvak kullanılarak kılınan namaz, misvaksız kılınan namazdan yetmiş kat daha fazla sevaplıdır.” 452
Buyrulmuştur.

Misvağın kesin olarak kullanılması için dört vakit vardır: Oruç tutanlar için zevalden önce, cuma günü guslettikten sonra, gece namaza kalktığında ve sabahleyin uykudan uyandığında.

Selef, her müslümanın gece ve gündüz bir lokma veya bir hurma ile olsa da, sadaka vermesini müstehap görüyorlardı. Nitekim, onlardan bazıları, bir soğan, bir iplik bile veriyorlardı. Çünkü, eserde şöyle varid olmuştur:

“Kişi kıyamet gününde, verdiği sadakaların gölgesinde olacaktır. Yüce Allah devamlı olarak verilen az sadakalara çok sevap verir. Az olup da devamlı olan sadaka, çok olup da arkası gelmeyen sadakadan daha sevimlidir.”

__________________
''yâ leytenî küntü turâbâ"
" keşke toprak olsaydım "...
SUMASALI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
-