Dilek Duası  

Go Back   Dilek Duası > DİNİMİZ İSLAM > Tasavvuf

Yeni Konu aç Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 18-11-11, 04:01   #1 (permalink)
ÖZEL ÜYE
 
nurcann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 16-08-11
Mesajlar: 4.200
Konular: 1624
nurcann is on a distinguished road
Standart Karakter ve İstidad

Karakter ve İstidad

Fare huylulara kedi, bey olur.

İnsanın rûhu kendi âleminin sultanıdır. Ancak o, şeytana uyup da kötü ahlâkların zebunu olarak fareleşirse nefs kedisinin kölesi hâline gelir. Bunun neticesi de iki âlemde de helâktir. Bundan dolayıdır ki, nefisle mücâdele dinde büyük cihad olarak isimlendirilmiştir. Bunu gerçekleştirmek için nefs sultasını kırarak sadece Hakk’a râm olmak şarttır.


Kargalar ötmeye başlayınca bülbüller susar.

Bed ve kaba ifâdeler, hassas, ince ve zarif ruhları rencide eder. Hazret-i Mevlânâ’nın Mesnevî’de bahsettiği eşeklerin ahırına konulan ceylânın durumu gibi…


Körler çarşısında ayna satma, sağırlar çarşısında gazel atma.

Kimi muhâtap aldığına dikkat et ve kime nasıl ifâde kullanmakta olduğunu kavra ki, boşuna bir gayret sahibi olmayasın!.. Bu gerçeği ifade etmek üzere Peygamber Efendimiz: “İnsanlara, akılları derecesine göre söyleyiniz.” buyurmuştur. Çünkü arzu edilen fayda, muhatabın iktidar ve anlayışıyla sınırlı kalmaya mahkûmdur.


Hiç buğday ektin de arpa bittiğini gördün mü?

Her işte ihlâs ve iktidar nisbetinde netice elde edilir. Bu da âdeta bir tabiat kanunu gibi doğrudur. Lâkin ekilen tohum, arpa ise, mahsulü ona göre, buğday ise yine ona göredir.


İnsana, aradığı şeye bakılarak değer verilir.

Bir lâğım faresi, sefaletini saadet zannederek kanalizasyonlarda yaşar, bir kelebek ise nadide çiçeklerin arasında mes’ud olur. Bu, onların fıtratlarının aynasıdır. Aynı şekilde insanların yönelişleri de onların hangi vasıfta olduğunu yansıtır. Bu noktada salihlerin feyiz kaynağı sâlihler içinde fâsıkların gıdası da fâsıklar içindedir. Nitekim Hazret-i Ebûbekir, Rasûlullah ile hayat buldu. Hâman da zâlimlikte, avânesi olduğu Firavun ile aynı girdapta boğuldu.


Gümüşün dışı aktır, berraktır, ama onun yüzünden el de kararır, elbise de. Ateşin kıvılcımlarıyla al-al bir yüzü vardır, ama yaptığı kötü işe bak, sonundaki karalığı seyret.

Dıştan güzel görünüp de içten çirkin olmak, insana hiçbir kıymet kazandırmaz. Ambalajdaki güzellik, içteki çirkinliği örtmez. Bu itibarla dıştan ziyade iç âlemi güzelleştirmeğe çalışmak mühimdir. Esas olan, iç âlemle dış âlemin birbiriyle aynı ve âhenkli olmasıdır.


Her rüzgârla otlar gibi sallanırsan, dağlar kadar bile olsan bir ota değmezsin.

Doğru-yanlış, yerli-yersiz her tesire kapılmak, insanı dengesiz ve değersiz hâle getirir. Dolayısıyla insanı değerli kılan, yanlış ve yersiz tesirler karşısında güçlü, dirayetli, şahsiyetli ve iradeli olabilmektir. Hazret-i Ali, Hazret-i Ebûbekir’i anlatırken onu bu dirayet özelliği ile şöyle tasvir eder:
“Hazret-i Ebûbekir, îmanı ve istikameti itibarıyla bir dağ gibidir. Hiçbir (menfî) rüzgâr ona tesir etmez.”


Eşek müşteri olup bir şey alacak olsa, elbette ham kavunu alırdı.

Her varlık kendi ihtiyacına göre taleplerde bulunur. Basit varlıkların ihtiyaç ve talepleri basit, seviyesizlerin seviyesiz, yüksek ruhların da zirvelerdir. Buna göre insanoğlu neyin peşinde koşuyorsa ona göre bir değer ve seviyede demektir.


Terazide arpa altınla eş olmuştur, fakat bununla arpa, altın gibi kıymetlenmiş olmaz.

Şeklen ve maddeten her insan aynıdır. Lâkin bu ayniyet mânen de bir seviyede olmalarını gerektirmez. Dış ölçülere göre aynı değerde görünen pek çokları, iç ve muhteva bakımından dağlar kadar farklılık arz eder. Çünkü insan, et ve kemik çuvalından ibaret bir cisim değildir.


Her iki cins kamış da aynı yerden sulanır. Fakat biri boş olur, diğeri şeker ile dolar.

Emekler, muhatabın kabiliyet ve yapısına göre netice verir. Nisan yağmuru, yılanda zehir, istiridyede inci olur. Aynı şekilde insanların elindeki nimetler de onların tabiatlarına göre bir tesir icra eder. Meselâ bir belâ, zayıf iman ve karakter sahibini Allâh’a isyan ettirirken, Hak yolundaki bir mü’minde ise tevekkül ve teslîmiyetin bereketiyle faziletinin ziyadeleşmesine vesile olur.


Dünya çeşit çeşit nimetlerle dolu olsa, fareyle yılan yine de tiksindirici şeyler yerler. Tahtanın içindeki kurt, “Kimin böyle güzel helvası var!” der.

Her varlığa kendi yaşayış şartları ve o şartlara göre takdir edilen gıdalar hoş gelir. Leş yiyerek beslenen bir sırtlan ve akbaba, dünyanın en temiz gıdalarına dönüp bakmaz bile. Onun için en berbat leş, en güzel ve temiz gıdadan daha kıymetli ve lezzetlidir. İnsan da maddî ve mânevî hangi gıdadan haz alırsa ona göre bir vasıf taşıyor demektir. Eğer güzellikten ve kulluktan tat alıyorsa, ahsen-i takvim şerefine sahiptir. Şayet çirkinlik, kötülük ve isyandan haz alıyorsa, aşağıların aşağısı bir mertebededir. Bu sebeple meşhur bir hukukçu sayılan Horio:


“Bir ülkenin başına kurbağayı getirsen, o ülkenin bataklık olmasını ister.” demiştir.

alıntıdır
sevgiler
nurcann isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 30-11-11, 03:37   #2 (permalink)
TECRÜBELİ ÜYE
 
Üyelik tarihi: 16-11-11
Mesajlar: 1.528
Konular: 0
birkul is on a distinguished road
Standart

faydalı bir konu teşekkür ederiz emeğinize sağlık
birkul isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 30-11-11, 04:42   #3 (permalink)
TECRÜBELİ ÜYE
 
Üyelik tarihi: 19-11-11
Mesajlar: 1.534
Konular: 0
varol is on a distinguished road
Standart

teşekkürler elinize sağlık site ve konular çok faydalı
varol isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 30-11-11, 05:52   #4 (permalink)
ÖZEL ÜYE
 
nurcann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 16-08-11
Mesajlar: 4.200
Konular: 1624
nurcann is on a distinguished road
Standart

ben teşekkür ederim arkadaşlar güzel yorumlarınız için
nurcann isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:43.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımları iletişim bölümünden bizlere bildirebilirsiniz